Enorm hårboll i flickas mage

Av: 

Emma V Larsson

Barns hälsa

Vägde 4,5 kilo och var 30 centimeter lång

En flicka i Mumbai, Indien, åkte till sjukhuset med magont och togs in för operation. Kirurgerna hittade en hårboll i hennes mage, 4,5 kilo tung, 30 centimeter lång.

En läkare håller i den enorma hårbollen som hittades i flickans mage.
En läkare håller i den enorma hårbollen som hittades i flickans mage.

Den elvaåriga flickans hårboll var så stor att den hade formats efter magen. Detta var den andra operationen för flickan. För några år sedan blev hon opererad för en mycket mindre hårboll.

Tvångssyndrom

Hårbollen som hittades i flickans mage är ett skrämmande resultat av sjukdomen trichotillomani (TTM). Sjukdomen innebär att den drabbade medvetet, eller omedvetet, drar ut hårstrån på sig själv i en sådan utsträckning att hårförlusten är synbar. Det är klassat som ett tvångssyndrom och när håret dras ut upplever ofta individen en känsla av tillfredsställelse eller lättnad. Ibland äter också den drabbade upp håret, vilket är fallet för den elvaåriga flickan.

Flickan var inlagd i åtta dagar och läkaren som utförde operationen, Doktor Sinah, rapporterar till The Times of India, att hon mår bra både fysiskt och mentalt.

– Hon kan bara inte stå emot sin lust att äta hår, säger han.

Livshotande

En hårboll i tarmen är ett ovanligt tillstånd. I perioder kan bollen blockera vägen för maten, vilket leder till att patienten endast kan kan smälta vätska. Det resulterar i magsmärtor, viktnedgång och kräkningar.

Martin Franklin, professor vid University of Pennsylvania, säger till ABC News, att de flesta som är drabbade av sjukdomen inte äter upp sitt hår efter att ha dragit ut det, men att tillståndet ändå uppstår hos mellan 30 – 50 procent av de drabbade.

– Sjukdomen kan vara livshotande om det går så här långt, säger han.

ANNONS

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Extern länk från Lyko

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Barns hälsa