Så kan Alzheimer bromsas

HÄLSA

Hård fysisk träning skulle kunna bromsa utvecklingen av alzheimers sjukdom.

Forskarnas tes testas nu i en unik dansk studie.

– Vi har fått väldigt positiv feedback från patienter som känner sig friskare, säger professor Gunhild Waldemar, till VG.

Den unika studien genomförs just nu på patienter som är i ett tidigt stadium av alzheimers. 200 patienter deltar genom att cykla eller springa på löpband i en timma, tre gånger i veckan.

Forskarna är än så länge mycket positiva till framstegen.

– Vår hypotes är att träningen kommer att bromsa förändringarna i hjärnan. Mätresultaten är inte klara ännu men vi har fått väldigt positiv feedback från patienter som upplever sig friskare, säger professor Gunhild Waldemar vid nationellt center för demens i Danmark till VG.

Testades på möss

Forskarnas hypotes bekräftades till viss del när man satte möss med den genetiska dispositionen för alzheimers på löpbandet. Träningen gav resultat och nu hoppas man att människor påverkas på samma sätt. Förhoppningen är att den fysiska aktiviteten ska minska ansamlingen av beta-amyloid protein i hjärnan - något som tros spela en viktig roll i utvecklingen av alzheimers, skriver VG.

"Verkar kunna bromsa sjukdomen"

En av de främsta experterna på alzheimers, Knut Engedal, menar att det finns väldigt lite forskning kring vad som kan stoppa utvecklingen av sjukdomen. De läkemedel som i dag finns på marknaden kan bara lindra symptomen under en tid. Därför är han mycket förväntansfull inför den danska studien.

– I dag handlar forskningen mycket kring fysisk och mental aktivitet eftersom det verkar kunna bromsa sjukdomen, säger han till VG.

"Träna så ofta som du kan"

Den danska forskargruppen väntar än så länge till forskningsresultaten är klara innan de kan börja ge råd till alzheimerspatienter att träna mer. Den första studierna visar att det krävs relativt tuff träning för att det ska bli förändringar i hjärnan, menar Waldemar.

– Men träning förbättrar också hälsan på andra områden. Så mitt tydliga råd är att röra sig så mycket och så ofta som du kan, säger hon.