MIAS tia: Så slipper du semesterstressen

Hälsa

Sommar och snart ledigt. På semestern ska vi vila och ha det mysigt, men ibland står stress och krav i vägen för oss.

Mia Törnblom hjälper dig att undvika semesterstressen.

1. Dela på ansvaret

Har ni bestämt er för att göra en resa eller något annat kul på er ledighet så se till att dela på ansvaret redan i planeringen. Känns det svårt att delegera är det dags att börja träna på det nu.

Att planera gemensamt gör att man förlänger det roliga med semestern. Den börjar redan hemma vid köksbordet om alla får vara med och tycka till och ansvara för saker.

2. Var realistisk

Att ha realistiska semesterförväntningar som vi klarar av att leva upp till är viktigt. Vad förväntar vi oss av vår semester, vår familj, våra vänner? Har vi pratat om det med varandra?

För att semestern ska bli så avkopplande, upplevelserik eller rolig som vi hoppas är det smart att prata om det först, kanske till och med göra varsin önskelista innan vi ens börjar planera tillsammans. Är allt det vi vill och önskar genomförbart? Vilka blir våra kompromisser (se 4) för att alla ska bli nöjda?

3. Reflektera

Minns du förra sommaren? Om vi reflekterar kan vi undvika att göra om samma misstag i år igen, och hellre välja planer vi vet funkade fint förra året. Vi kan lära av våra misstag, varför blev det knasigt förra året, egentligen? Vad minns vi bäst? Vad tyckte barnen bäst om? Vad blev inte av alls?

Hur kan vi göra för att inte hamna där i år igen?

Allt måste inte göras på exakt samma vis, men varför inte ta till vara på det vi verkligen njöt av då – och helst av allt vill göra igen?

4. Vilka är era behov?

Att ha semester tillsammans med andra, familj eller vänner, kan för många vara ett projektarbete. För att få saker och ting att fungera så är det viktigt att vi tar ansvar för våra egna och andras behov.

Att slå knut på sig själv för att leva upp till vad vi tror att alla andra vill är ingen bra idé. Men inte heller mot­satsen – att helt köra vårt eget race – är särskilt bra.

Den som känner sig själv väl vet vad som är viktigast och kan ansvara för sina egna och andras behov samtidigt. Kommunikation är superviktigt här, ta inte för givet att dina nära och kära vet vad du vill. De andra kan inte läsa våra tankar, vi kan inte läsa deras. Vi måste tala om vad vi vill för att andra ska kunna förstå det.

5. Kompromissa

Vi får inte alltid som vi vill, åtminstone inte om vi vill göra saker tillsammans med andra. Lite skämtsamt kan vi väl konstatera att de flesta

familjer är fulla av starka viljor. Alla kan inte få som dom vill – alltid. Är vi trygga nog att kompromissa? Är vi lyhörda för andras behov, och inte rädda för att allt inte kommer bli exakt som vi vill, då är en fin semester nära förestående. Kompromisslöshet kan leda till konflikt – lär vi oss att kompromissa undviker vi många semesterbråk.

6. Prioritera mera

Allt roligt hinns inte med, semestern är i första hand en tid för återhämtning – eller hur? Hur vi väljer att återhämta oss varierar, men kraftig stress är sällan återhämtande. Vad är viktigast på semestern för dig och vad tror du att dina närmaste vill helst? Ställ inga orimliga krav på dig själv. Det är bättre att säga nej tack till vissa erbjudanden, semesterförslag och idéer som din omgivning – i all välmening – kommer med. När man tackar nej till något tackar man ju i stället ja till något man hellre vill.

7. Hitta tiden

Det är mysigt att umgås och många av oss vill ta till vara alla trevliga stunder med barn, släkt, vänner och andra som vi sällan träffar till vardags. Men att varva det intensiva semesterumgänget med en liten stund för oss själva då och då är ingen dum idé.

En skogspromenad, en simtur eller en ensam cykeltur genom stan ger dig distans och lugn. Det gör det lättare att ta in, uppleva och njuta av all tillsammans-tid också. Att göra något på egen hand en stund stärker oss, även på semestern.

8. Vissa måste flytta ut

Att på sin lediga tid behöva umgås med en människa man inte tycker om kan vara påfrestande. Men ibland ser våra familjer ut så, det finns folk där som vi inte själva skulle ha valt, men som barnen, maken, sambon eller flick­vännen måste få umgås med.

Att irritera sig dygnet runt på en människa i sin närhet tar kraft och energi och är onödigt. Ett sätt att få en ofrivillig hyresgäst ur dina tankar är att tyst för dig själv önska personen ”ett lyckligt liv, all välgång och god hälsa”. Om du upprepar det som ett mantra så brukar de flytta ut.

Fundera också på VAD det är hos den här personen som gör att du går i gång. Många gånger behöver vi acceptera att en person är som den är, med fel och brister, för att släppa irritationen.

9. Jämför inte

Jämför inte din semester med andras, gör den till din i stället. Vi har alla olika förutsättningar, ekonomiska och sociala. Men de flesta av oss vet vad vi mår bra av, och hur vi ska nå dit med de förutsättningar som finns. Semester betyder ledigt – men det är upp till var och en att avgöra vad vi ska göra på vår lediga tid. Det finns inga måsten.

Att grannen åker till Mallis och syrran spenderar fyra veckor i Rom betyder inte att utlandet är det enda stället att semestra på. Alla andra är inte superlyckliga på sina semestrar heller. Även om det kanske ser ut så.

10. Ha kul!

Prata med varandra, umgås, se till att ni får skratta, njuta och ha kul. Snart är det semester, nu kör vi!

ANNONS EXTERN LÄNK

Pro behandlingar anpassade för hemmabruk - 25% på Swiss Clinic hos NordicFeel här

NordicFeel SE

Läs fler "Mias tior"

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa