Mia Törnblom: Våga nytt – och bryt dina mönster!

Hälsa

Vad passar bättre på det nya året än att kasta dina gamla vanor och mönster i soptunnan? Tänk nytt, våga utvecklas och agera därefter!

Wellness expert på inre hälsa Mia Törnblom ger dig sina tips för en lyckad nystart – privat och professionellt.

Pssst! Mia Törnblom följer även med på årets Hälsoresa.
Pssst! Mia Törnblom följer även med på årets Hälsoresa.

1. Tillåt dig att drömma!

För att vi ska kunna utvecklas och nå våra mål måste vi tillåta oss att ha drömmar. Det kan låta självklart, men om du vill uppnå något måste du först ha önskat dig det. Skriv ner allt du skulle vilja göra, allt du skulle vilja bli, allt du skulle vilja ha och varje plats du skulle vilja resa till. Ta med utbildningar du vill gå, människor du vill lära känna och egenskaper du vill utveckla, oavsett hur orealistiska de för närvarande verkar vara.

2. Ha fokus på dig själv

En förutsättning för att ditt liv ska kunna bli meningsfullt och som du vill ha det är att börja med dig själv och ta reda på vad du vill. Vissa av oss behöver släppa fokus på vad alla andra tycker och tänker och ställa oss själva frågorna som leder fram till att vi kan leva det liv vi vill ha och drömmer om.

3. Låt inte dina hjärnspöken stå i vägen

Exempel på hjärnspöken som sätter krokben för dig kan vara tankar som: ”Är jag verkligen värd det här?”, ”Klarar jag verkligen av det här?”, ”Jag kommer bara att bli besviken”, ”Det är ingen idé, jag är för gammal”. Jag rekommenderar att du åtminstone var sjätte månad går igenom din drömlista, bockar av redan uppnådda drömmar och lägger till nya som du vill ha med.

4. Motivation är A och O

Det här med motivation är spännande. Ibland vill jag en sak men jag saknar villigheten att göra själva ansträngningen som det jag vill kräver. När vi vill motivera oss själva eller någon annan inför en specifik uppgift behöver vi se till vad vi och de kommer att vinna, det vill säga vad vinsten med att göra ansträngningen innebär.

5. Försonas med fel – och gå vidare

Jag tror att vi alla någon gång har gjort fel eller låtit bli att göra någonting som vi själva anser att vi borde ha gjort, och önskar att det aldrig hade hänt. Vi behöver försonas med de här sakerna, och göra allt vi kan för att förlåta oss själva för att vi då, när vi gjorde det, inte förstod vilka konsekvenser vårt beslut skulle få. Eller om vi faktiskt förstod, för att vi inte hade kraften att stå emot.

6. Utan eget ansvar – ingen utveckling

Vill jag ha rätt eller vill jag ha förändring? Den frågan uppmuntrar jag mina medarbetare och de personer jag utbildar att ställa sig själva regelbundet. Utan eget ansvar blir det ingen riktig utveckling. I stället riskerar vi att hamna i situationer där vi känner oss som offer. Ju längre tid jag utbildar i ledarskap och mental träning, desto tydligare blir det för mig att vägen till framgång och utveckling handlar om att se sin egen del.

7. Välj glädje!

En dag när du kan men ändå inte väljer glädje är en bortkastad dag. Öva på att avdramatisera dig själv och vad som händer i ditt liv. Om du har svårt att hitta till skratt och glädje får du börja med att leta fram saker som gör dig glad. Gå på bio, hyr roliga filmer, läs roliga böcker, gå och se en skön stå upp-show, gör grimaser framför spegeln, umgås med barn. Välj glädje, säger Kay Pollak, och jag håller med.

8. Våga välja umgänge

Vet du inte vad du är värd nöjer du dig säkert med okamratliga vänner, opålitliga partners, tyranniska arbetsgivare och så vidare. Då och då kan det vara bra att fråga dig själv: Hur ser mina relationer ut? Har jag någon vän som inte kan glädjas åt mina framgångar? En tillitsfull vänskap bygger på att man kan dela både varandras mot- och medgångar.

9. Fantisera mera!

Gemensamt för alla chefer som jag har mött är att de har lätt för att sätta upp mål och veta vad de vill. Och alla riktigt framgångsrika människor som jag har träffat­ har gemensamt att de tillåter sig att fantisera om saker och händelser som förmodligen inte går att genomföra. Vi behöver ha ett övergripande perspektiv­ på var vi befinner oss för att se vart vi är på väg. Vi bör även besluta oss för vart vi vill ta oss, och slutligen­ är det vi själva som måste se till att vi undviker de problem­ eller katastrofer som skulle kunna drabba oss. Vi är själva ansvariga för vår egen karriär.

10. Våga fatta egna beslut!

För att kunna nå resultat krävs det att vi vet vilket resultat vi vill uppnå. Om du vill göra karriär är det extra viktigt att du lär dig att fatta egna beslut då du inte alltid har någon annan att fråga om råd och dessutom ofta behöver fatta viktiga beslut på kort tid. Oavsett om du vill öva upp din förmåga att leda andra eller dig själv, så utvecklas du mer av att våga fatta beslut.

Läs fler "Mias tior"

Mia Törnblom

ANNONS

Skönhet & behandlingar med aktiva, naturliga ingredienser - 25% på Swiss Clinic här!

Extern länk från NordicFeel SE

Beställ här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa