Allt du vill veta om yoga

HÄLSA

...och lite till

Idag kan man köpa yogamattor i varje sportaffär värd namnet.

Madonna yogar för att hålla formen, Annika Sörenstam för att få den rätta svingen och Oprah Winfrey för att hålla vikten.

Men innan den blev big business var yogan en helt och hållet andlig historia. Så sätt dig i lotusställning, säg ”om” och låt Viktklubben föra dig ett snäpp närmare världssjälen.

Så föddes yogan

De akrobatiska kroppsövningarna som vi idag förknippar med yoga förekommer i flera tusen år gamla avbildningar i olika kulturer, i Syd- och Centralamerika, Egypten, Kina och Indien. Vår moderna yoga har utvecklats på den indiska kontinenten.

Idag använder vi yoga för att stressa ner och gå ner i vikt. Men i begynnelsen var syftet andligt – att frigöra sig från vår tids önskningar och begär och komma i kontakt med det Högsta medvetandet – världssjälen.

Vad betyder yoga?

Yoga är sanskrit och betyder förening. Det är en holistisk lära om välbefinnande som använder sig av kroppsställningar, andningsövningar och meditationsteknik. Det finns i dag ca 200 olika yogaformer och 50 miljoner registrerade utövare runt om i världen.

Vad är det bra för?

Ett otränat sinne hoppar som en apa från gren till gren utan att stanna upp. Yogan lär dig att rikta tankarna mot ett fokus – utan att distraheras – och stilla den vilda apan. Yoga tränar också balans, styrka och smidighet.

Yoga på skolschemat

I Indien räknas yoga som en vetenskap. Och indiska skolbarn har yoga på schemat. Hemma i Sverige har både riksdagsledamöterna och skattemyndighetens personal gått yogakurser och det finns också som tillval i läkarutbildningen.

Allt du vill veta om Om

Om inte om fanns skulle det vara svårt att meditera. Om är alla mantras mantra. Uttalas aum – med betoningen på ett vibrerande m. A står för Brahma, skaparen av världen, u för Vishnu, upprätthållaren av världen och m för Shiva, förstöraren av världen.

The Beatles vågade yoga i Indien

När Beatles var på Bahamas 1965 för att spela in sin film Help träffade de en yogi som introducerade dem till yoga och parade ihop dem med den berömde citarspelarna Ravi Shankar.

Beatlarna blev snabbt frälsta och åkte till Indien för att lära sig mer om yoga och meditation av TM-gurun Maharish Mahesh Yogi. Det startade en veritabel meditationsyra och runt om i hela västvärlden satt snart ungdomar i lotusställning och mediterade.

Yogins fem budord

1. Du skall icke bruka våld.

2. Du skall tala sanning.

3. Du skall icke stjäla.

4. Du skall icke samla.

5. Du skall leva i balans och icke slösa tid på människor, saker eller uppgifter som bara tar energi utan att ge energi tillbaka.

Gläns! Så här talar du yogaspråket

Chakra – energifält (enligt yogan har människokroppen sju energicentra som löper från bäckenbotten till toppen av huvudet)

Prana – livsenergi som kan väckas till liv med hjälp av yoga.

Karma – summan av de handlingar vi begår under vårt liv

Mantra — en tanke eller känsla uttryckt i ett ord som upprepas gång på gång under meditation.

Läs mer:

Anna Larsson