Jag ska INTE bli jultjock i år”

HÄLSA

Joanna Hagströms, -78 kg, har bestämt sig!

För de flesta av oss är julen inte bara de tre härliga juldagarna. Utan julen börjar redan första advent och pågår sedan hela vägen in på det nya året. Inte konstigt att det är extra svårt att vara viktminskare i december.

Foto: Joanna Hagströms har gått ner mer än halva sin kroppsvikt med Viktklubb.se. Tidigare vägde hon 145 kilo, nu visar vågen 67 kilo. Hon bloggar om sin resa på www.livsvinst.se.

Det är nog fler än jag som ser julen som en lång färdsträcka mellan alla frestelser. Det är glöggkalas med hembakat, luciafirande i skolan, julbord med arbetskamraterna, fikapauser på stan mellan julklappsinköpen och så vidare och så vidare. Och allt detta INNAN själva julfirandet i (minst) tre dagar börjar.

Hur gör man?

Så hur klarar man då en månadslång jul utan att lägga på sig? För det första måste man bestämma sig för vad man vill. I år har jag bestämt mig för att inte gå upp i vikt, men att inte försöka gå ned i vikt något mer förrän i januari. När man har bestämt sig så måste man sedan lägga upp en julplan.

Skaffa en julplan

För mig går det till så här: jag sätter mig med almanackan och alla inbjudningar, går igenom och funderar på vilka tillställningar (frestelser) jag ska delta i. Några sorterar jag bort som mindre viktiga och potentiella fettsamlare. De inbjudningarna tackar jag faktiskt nej till. Många andra saker tackar jag ja till. Hit hör både att äta julbord med kollegorna och gå på glöggfest hos goda vänner. Med bra framförhållning så klarar jag mig. Jag tänker i förväg på vad jag vill satsa mina kalorier på – och håller mig borta från resten genom att exempelvis inte gå förbi gottisbordet i onödan eller genom att sätta mig långt från godisskålen. Till helgen har jag tänkt att jag ska äta årets första skumtomtar som är en verklig favorit hos mig. Jag har tänkt ut att jag ska klippa isär några stora tomtar för att få fler bitar och sedan gömma eller i värsta fall slänga resten av påsen för att inte åka dit på att äta upp allt.

Parkera långt bort

För att hålla extra lager med fett borta så ser jag också till att röra mig extra mycket. Det kan vara så enkla förändringar som att jag utmanar mig själv att inte sitta på bussen/tunnelbanan och att låta hissen stå still och istället använda benen både uppåt och nedåt i trapporna. Dessutom har jag börjat gå lite extra genom att parkera bilen så långt bort på stormarknadens parkering som möjligt – till skillnad från när jag vägde 145 kg och cirklade runt i bilen för att hitta en plats så NÄRA som möjligt.

Vips har jag ökat min förbränning och skaffat mig en liten buffert för ischoklad och skumtomtar som kommer att anfalla mig. Och när de väl gör det, ja då kommer i alla fall jag vara förberedd OCH kunna njuta av det där extra som bara finns på julen. Och nu pratar jag inte om tindrande barnögon och isglänsande insjö. Utan om äkta (och ljuvlig!) frestelse!

Låt julen vara god på fler sätt än god. God jul!

Mer om Joanna

www.livsvinst.se

Äntligen i mål!

Joanna Hagströms