Atkinsdieten kan vara livsfarlig

Publicerad:
Uppdaterad:

Bantare som följer dieten kan dö i förtid, visar ny studie

Atkinsdieten har vunnit i popularitet de senaste åren, inte minst eftersom Hollywoodstjärnor som Sarah Jessica Parker och Posh Spice valt det kolhydratsnåla metoden.

Men ny forskning visar att bantare som följer dieten kan dö i förtid.

Atkinsdieten - som innebär ett minimum av kolhydrater men mycket proteiner och fett - har fått många anhängare på senare år.

Inte minst då Hollywoodstjärnorna ofta väljer att banta med Atkins.

För några veckor sedan kom dessutom en studie som tydde på att Atkins var en av de effektivaste sätten att förlora i vikt.

Men ny forskning tyder på att metoden har en mörk baksida.

Kontrollerad studie

Den senaste studien, som alltså gör tummen ned åt Atkins dietmodell, är en befolkningsstudie på 42237 kvinnor, 30–49 år, från Uppsalatrakten. De fick svara på frågor om sina kostvanor i början på 1990-talet och följdes sedan under i genomsnitt 12 års tid. Knappt 600 av kvinnorna, 1,4 procent, dog under studietiden. Som väntat kunde högre risk för död kopplas till rökning och fetma, men också till kosten, enligt de statistiska beräkningsmodeller som forskarna använde.

Liten ökning

För varje steg på en skala från ett till tio – där ett var det högsta och tio det lägsta intaget av kolhydrater – ökade risken att dö i förtid med fem procent, skriver Upsala Nya Tidning som har tagit del av studien som finns publicerad i facktidskriften Journal of Internal Medicine.

Det är en oerhört liten riskökning i epidemiologiska sammanhang och skillnaden i total dödlighet mellan grupperna är inte statistiskt säkerställd.

”Det finns skäl att vara vaksam på de långsiktiga effekterna av sådana (lågkolhydrats-) dietprogram”, skriver forskarna i tidskriften, men konstaterar också att sista ordet i frågan inte är sagt:

”Det behövs belägg från ytterligare uppföljande studier innan några slutgiltiga slutsatser kan dras”.

Karin Thurfjell, TT

Publicerad: