Så handterar du din smärta

Av: Sara Milstead

Publicerad:
Uppdaterad:

Behandla dig själv enkelt och snabbt med zonterapi

huvudvärk Med hjälp av boken ”Zonterapi för bättre hälsa” kan du bland annat lära dig att lindra molande huvudvärk. Så sitt inte på jobbet och ha ont, prova lite fingermassage i stället.
huvudvärk Med hjälp av boken ”Zonterapi för bättre hälsa” kan du bland annat lära dig att lindra molande huvudvärk. Så sitt inte på jobbet och ha ont, prova lite fingermassage i stället.

Behöver du en snabb energikick?

Pigga upp dig med lite fingermassage.

Här är övningar du lätt kan göra under fikapausen på jobbet.

Högtryck på jobbet inför julen. Ont om vilosamma röda dagar, men desto mer av stress och krav. För många är november den tyngsta månaden, men det finns sätt att hitta förnyad kraft. Trötthet och huvudvärk kan knådas bort med lätta tryck mot handflatan och fingrarna. I boken ”Zonterapi för bättre hälsa” av Barbara och Kevin Kunz (ICA bokförlag) kan du läsa hur du blir din egen massör och hälsocoach.

Zonterapi – ett redskap

– Om du har en obalans i kroppen bildas det en öm zon i handen. Normalt känns det inte alls om du blir masserad där, men om du har problem gör det ont, säger Kristina Schöldström, zonterapeut i Helsingborg.

– Man tror att punkterna är så kallade reflexpunkter, som påverkar respektive organ i kroppen. Det finns ännu inga bevis på att det fungerar, men det börjar forskas mer och mer på området.

Den uråldriga kinesiska läran bygger på antagandet att varje organ i kroppen har en motsvarande punkt i handen. Allt som finns i höger sida av kroppen har en beröringszon i höger hand, och vice versa.

– Zonterapi är egentligen bara ett redskap, normalt läker kroppen sig själv, förklarar Kristina.

Övningar att göra själv

Genom att massera det ömmande området ökar välbefinnandet i kroppen i stort, enligt läran.

– Om du har problem med magen, till exempel, kan det kännas som ett slags irritation eller svullnad i handen. Om jag hittar det på dig, försöker bearbeta området tills det släpper.

Kan man göra zonterapi på sig själv?

– Ja, det finns övningar man kan göra själv. Du kan absolut massera till husbehov. Jag brukar ge mina patienter övningar som de kan göra hemma, mellan behandlingarna, säger hon.

4 zoner du kan stimulera

Genom att massera punkter i handen kan du påverka olika organ i kroppen.

1. Huvud, hjärna och bihålor

Fingertopparnas insidor är nyckeln till besvär och spänningar i huvud, hals och bihålor.

2. Nacke/hals

Nackzonen strax under fingertopparna är kopplad till spända muskler i nacke och rygg.

3. Binjure

Punkten för binjuren håller igång magen.

4. Bukspottkörtel

Stimulans av denna punkt lindrar trötthet och ger stabila energinivåer.

Publicerad: