Middag – på 15 minuter blankt

Foto: Itrim
HÄLSA

Ge dig själv möjligheten att lyckas med ditt sunda och lättare liv. 

Med smarta och snabba recept till hands får du både godare, billigare och bättre vardagsmiddagar.

Här är 3 supersnabba favoriter.

Javisst vill du äta nyttigare – men när tiden inte räcker till händer det att man hamnar i gamla, inkörda spår. När du är stressad blir det lätt så att du plockar på dig kaloritäta trotjänare i matbutiken. Är du riktigt hungrig, med lågt blodsocker, så kan det kännas hopplöst motigt att handla och laga mat. Det är då vi frestas till att gå förbi hämtmat-stället eller slinka förbi korvkiosken på hemvägen.

I de lägena behöver du en snabb vardagsräddare – en rätt som går att fixa till på max 15 minuter. Och som smakar riktigt gott.

Se gärna till att ha ingredienser hemma till några riktigt snabba och goda vardagsrätter. Går de under 15 minuter att laga så sitter du vid middagsbordet snabbare än om du skulle ha ringt och beställt pizza.

Snabbt, nyttigt och gott – här är tre recept som blir riktiga vardagsräddare.

Vardagsgod tonfiskröra med curry

Servera röran till blandade grönsaker, både gröna blad och tomater. Den är också god på en skiva fullkornsbröd.

2 portioner

2 ägg

1/2 gurka

1 äpple

1 burk tonfisk i vatten

1 tsk majonnäs

1 dl kesella, 1 %

1 msk curry

salt

Gör så här:

1. Koka äggen hårdkokta. Skär äpple och gurka i tärningar eller små tunna skivor.

2. Häll av vattnet från tonfisken. Blanda den med majonnäs, curry och kesella. Skala och hacka äggen. Vänd ner ägg, äpple och gurka i röran och smaka av med salt. Låt gärna stå en stund i kylskåp innan servering.

Blixtsnabb biff stroganoff

Med enkla förändringar har denna klassiker blivit en perfekt Itrim-rätt. God, enkel och snabb att laga.

2 portioner

250 g lövbiff

1 liten lök

1 vitlöksklyfta

1 msk olja

1 msk tomatpuré

1 burk krossade tomater, 400 g

1/2 grönsaksbuljongtärning

1 tsk balsamvinäger

1 dl minifraiche

salt och nymald svartpeppar

Gör så här:

1. Skala och finhacka lök och vitlök. Strimla köttet. Fräs lök, vitlök och strimlad lövbiff i olja. Tillsätt tomatpuré och krossade tomater. Låt puttra några minuter.

2. Tillsätt buljongtärning och vinäger och låt puttra kort. Tillsätt minifraiche och smaka av med ca 3 krm salt och 1 krm peppar.

Här hittar du fler recept på snabba middagar

Heta kycklingbiffar

Basilikadresssing och coleslaw gör den här rätt till ett festligt vardagsalternativ och barnens favorit.

2 personer

Biffar:

250 g kycklingfärs

1 ägg

1/2 gul lök

1/2 dl vetekli

1 tsk limesaft

salt

nymalen svartpeppar

1–2 tsk sambal oelek

1 msk olivolja till pensling

Dressing:

1 kruka färsk basilika

1 dl kesella (1 %)

2 tsk olivolja

1 vitlöksklyfta

salt

peppar

Coleslaw:

150 g vitkål

1 morot

1/4 purjolök

50 g sockerärtor

3/4 dl lätt crème fraiche

1 tsk äppelcidervinäger

1 tsk dijonsenap

salt

peppar

Äter du enligt Itrims Handfast, så lägg till ca 2 dl kokt quinoa

Gör så här:

1. Blanda färs, ägg, finriven lök, vetekli, limesaft, salt, peppar och sambal oelek efter smak. Forma till biffar och låt ligga en stund i kylen när du gör det andra.

2. Kör basilika och kesella i mixer till en dressing. Blanda i olivolja och pressa i en vitlöksklyfta. Smaka av med salt och peppar.

3. Strimla vitkålen och riv morötterna. Strimla purjolök och sockerärtor. Blanda crème fraiche med vinäger, senap, salt och peppar. Blanda alltsammans väl.

4. Pensla biffarna med olja och grilla eller stek i ett par minuter på varje sida. Se till att de är

genomstekta. Toppa med basilikadressingen.