Vasaloppsåkare ska testas – för klamydia

HÄLSA

Hemmatester säljs vid målgången

Foto: Nisse Schmidt
15 000 åkare Vasaloppsveckan är så mycket mer än en skidtävling. Apoteket ser evenemanget som ett utmärkt tillfälle att lansera sitt nya klamydiatest.

I fädrens spår - klamydia.

Nu ska Vasaloppsåkare få pröva ett nytt klamydiatest.

- En och annan har nog oskyddat sex i samband med Vasaloppet, säger Lars Rönnbäck, läkemedelschef, Apoteket.

För några veckor sedan släpptes det första klamydiatestet. Det är gjort enbart för kvinnor - men nu förbereds lanseringen av ett test för män.

Först ut att pröva är Vasaloppsåkarna. I ett hälsotält vid målgången i Mora ska längdskidåkarna kunna köpa både skavsårsplåster och prova det nya klamydiatestet.

- Det är ett bra ställe för oss att nå många människor, säger Lars Rönnbäck.

Testet finns på apoteken tidigast i vår och kommer att kosta mellan 80 och 90 kronor. Det kvinnliga testet kostar 229 kronor.

Kvinnor får svar direkt

Testerna skiljer sig åt genom att kvinnor får svar direkt genom prover från slidsekretet, medan männens urintest måste skickas till laboratorium.

- Många män drar sig för att gå och testa sig även om de misstänker att de har klamydia. Förhoppningsvis kan testprodukterna minska smittospridningen och få killar att också ta sitt ansvar, säger Lars Rönnbäck.

Kan bli steril

Klamydia ökar lavinartat. På bara åtta år har de smittade fördubblats.

Den senaste siffran visar att 32 000 svenskar drabbas varje år. Klamydia ger sällan symptom, men kan få allvarliga följder.

Kvinnor riskerar inflammationer i äggledare och män i bitestiklar, kvinnor kan bli sterila och män få nedsatt fertilitet.

Så funkar det nya testet:

Läs mer:

Jessica Ritzén

ARTIKELN HANDLAR OM