Kvinnan bestämmer när mannen ska banta

Publicerad:
Uppdaterad:

Sociolog: Män sämre på att tyda kroppens signaler

Många män dras med sin övervikt utan att göra någonting åt saken, enligt en ny norsk undersökning.

Först när frun eller sambon slår näven i bordet, börjar mannen banta.

Män är sämre på att ta hand om sin fysiska hälsa, enligt en norsk undersökning.
Foto: Marco Gustafsson
Män är sämre på att ta hand om sin fysiska hälsa, enligt en norsk undersökning.

Fler norska män än kvinnor är överviktiga. Siffror från norska Folkhälsoinstitutet visar att bland män i 40-45-årsåldern är tre av fyra män överviktiga - jämfört med varannan kvinna.

Press från kvinnan

Enligt en undersökning söker många män råd och stöd från sin fru eller sambo, när de vill gå ner i vikt, skriver VG. För vissa män är det just pressen från kvinnan som gör att de tar itu med bantningen.

Sociologen Marianne Inez Lien anser att män inte är lika bra på att sköta om sin hälsa som kvinnor.

– Män är sämre på att fånga upp kroppens signaler än kvinnor. Först när deras fru eller läkare säger att de kommer att bli sjuka om de inte gör något åt sin vikt, tar de signalerna på allvar, säger hon till VG.

Män dröjer längre

Josefine Jonasson, dietist vid Överviktsenheten på Karolinska Universitetssjukhuset och knuten till Viktklubb.se, har inte läst den norska studien. Men enligt hennes erfarenhet dröjer män ofta längre med att ta itu med sin övervikt.

– Det är mer accepterat i samhället att en man går omkring med mage, säger hon.

– Samtidigt är det bukfetman, som är typisk manlig fetma, som ökar risken för det metabola syndromet - det vill säga höga blodfetter och diabetes.

Hyste motstånd

Marianne Inez Lien genomförde i fjol en kvalitativ studie av nio överviktiga män som bestämt dig för att gå ner i vikt. I intervjuer med männen kom det fram att flera av dem hyste motstånd mot att delta i bantningskursen - men hade blivit övertalade att gå av sin fru eller sambo.

– Det är kvinnorna som sitter inne med kunskapen om bantning, övervikt och hälsa. En överviktig man kan därför lätt känna sig rådvill, säger sociologen.

Mia Carron

Publicerad: