Salvor mot eksem kan ge cancer

Cancer

Eksemet drabbar oftast barn under fem år

De aktiva substanserna i två salvor som används mot böjveckseksem kan ge cancer, varnar USA:s läkemedelsmyndighet FDA.

Eksemet drabbar oftast barn under fem år.

Salvorna ska bara användas när inga andra behandlingar hjälper och då under kortast möjliga tid, inskärper FDA som vill införa särskilda och extra tydliga varningar på läkemedelsförpackningarna om riskerna med preparaten.

Beslutet gäller de receptbelagda salvorna Elidel och Protopic, som även säljs i Sverige.

– Det finns anledning att följa det här noga, säger Gunilla Sjölin-Forsberg, chef för Läkemedelsverkets biverkningsenhet.

När krämerna godkändes för den svenska marknaden relativt nyligen påpekade verket för tillverkarna att det var oklart vilka biverkningar krämerna kunde ge på lång sikt.

– Därför fattade man beslut om att tillverkaren skulle göra uppföljningsstudier, säger Gunilla Sjölin-Forsberg och fortsätter:

– Vi har också påpekat att salvan bör förskrivas av läkare som har stor erfarenhet av behandling av atopisk dermatit (böjveckseksem).

Överdrivet

Cirka 250000 svenskar tros ha böjveckseksem. De flesta är barn. Ofta växer sjukdomen bort av sig själv, men när besvären blir svåra och vanlig behandling med kortison och andra mjukgörare inte biter kan läkare skriva ut de nyare salvorna.

Torbjörn Arvidsson är medicinsk rådgivare för den svenska delen av läkemedelsföretaget Novartis, som säljer Elidel.

– Det är viktigt att både företag och myndigheter informerar rätt om nya läkemedel men vi tycker att detta kanske är lite överdrivet utifrån den faktiska bild som finns i dag, säger han apropå det amerikanska beslutet.

Djurförsök

Han säger att det egentligen är ”biologiskt ologiskt” att krämerna skulle kunna orsaka cancer, eftersom de aktiva substanserna inte kommer i kontakt med blodbanan utan stannar i hudskikten. Hittills har inga vetenskapliga studier på människa kunnat visa någon koppling, men å andra sidan är krämerna nya och det kan ta decennier för en cancersjukdom att utvecklas.

FDA fattar sitt beslut utifrån resultat från djurstudier som visat att risken för cancer ökar när djuren utsätts för krämernas aktiva substanser. Det finns även uppgifter om cancer hos barn och vuxna som behandlats med Elidel eller Protopic, enligt FDA. Närmare bestämt gäller det sju fall av lymfom och sex fall av hudcancer.

Salvorna, som verkar genom att förändra immunförsvarets reaktion vid eksem, är inte godkända för behandling av barn under två år.

Sara Rosén/TT

ANNONS

Hormonell balans: Så mår du bättre när hormonerna börjar svaja

Extern länk från Wellness

Läs mer här

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa

/

Cancer

ÄMNEN I ARTIKELN

Cancer