”Hur ska jag göra när motivationen tryter?”

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladet sluta-röka-coach chattar med läsarna

stina säger: Hej, jag har rökt i tio år, ett paket om dagen, och jag kan verkligen inte sluta! jag har försökt allt, allt, allt! Nu röker jag för att trösta mig själv för att jag inte kan sluta...HJÄLP!

   Teresa Hoikkaniemi säger: Hej Stina! Förstår att du vill sluta,men det är så jobbigt och frustrerande att du inte kan sluta och röker bara därför. JAg skulle rekommendera dig att ta kontakt med en professionell Tobaksavvänjare och få hjälp på vägen. Ring din VC eller Sluta röka linjen

Gigi säger: Slutade röka för en vecka sen, men nu börjar motivationen tryta. Hur ska jag tänka för att orka?

   Teresa Hoikkaniemi säger: Hej och grattis! Påminn dig om varför du slutat, skriv ner på en lapp så att du kan läsa och fylla på när du kommer på fler anledningar att sluta.

Johanna säger: Tror du det är bra om man kan köpa nikotintuggummin och andra medel på krogen? Skulle det rädda de som blir röksugna?

   Teresa Hoikkaniemi säger: Hmm på krogen har jag inte tänkt på... men deffinitivt i en affär.

lina säger: Hur ska man klara av att hålla sig rökfri nu?? Tre enkla tips, vore bra!

   Teresa Hoikkaniemi säger: Menar du att du redan slutat ? Då rek jag dig att skriva ner din motivation, gör en riskplan, och belöna dig för att du är så duktig!

stina säger: Vad är bäst, plåster eller tuggummi?

  Teresa Hoikkaniemi säger: Går inte att svara på så här. Båda fungerar, men på olika sätt.

Malle säger: Är det sant att man blir tjock av att sluta? Hur ska man göra för att undvika det?

   Teresa Hoikkaniemi säger: Ja du kan gå upp i vikt när du slutar. Bästa sättet att förhindra det är att, äta regelbundet, motionera, gör en riskplan på vad du ska göra när suget kommer, så att du inte tar till sötsaker, använd nikotinläkemedel

sven säger: hur tror du att det kommer gå med rökstoppet på krogen?

   Teresa Hoikkaniemi säger: Det kommer att gå jätte bra, vi är redo för det nu.

Karin76 säger: Jag är nyfiken på hur det går för Aftonbladets fimpare, särskilt Isabelle. Har hon lagt av med fimpandet helt nu?

   Teresa Hoikkaniemi säger: Hon klarade av att vara rökfri i en vecka, Fredrik och Elinor har fimpat idag. Alla gör ett jätte bra jobb.

Lisa säger: Funderar på att sluta. HUr länge sitter beroendet kvar i kroppen? När är det som värst?

   Teresa Hoikkaniemi säger: Hej LIsa! Det är väldigt individuelt, oftast är första v svårast och sen börjar det att klinga av.

Kalle säger: Varför tor du att så många rökare tycker att förbudet är bra?

   Teresa Hoikkaniemi säger: För att det är just på krogen många faller dit igen. Lättare att hålla sig rökfri utan att behöva sluta gå på krogen.

Henrik säger: Kan vissa sluta utan att känna några abstinens alls? varför är det så?

   Teresa Hoikkaniemi säger: Ja så orättvist är det. Det är lika underligt som att vissa aldrig blir riktigt beroende. Jag tror att deras motivation är så hög att de inte längra ser några vinster med att röka längre. Tror att de kommit till en insikt, rökt färdigt.

säger: nu när rökstoppet är i full gång,vad görs för snusarna på krogen lite surt kommer det att bli

   Teresa Hoikkaniemi säger: Förstår inte frågan. Undrar du om vart du som snusare kan få hjälp med att sluta? Om så är fallet så kan du göra som en rökare, kontakta din VC eller ring sluta röka linjen

Rökfri säger: Vilka är riskerna att röka, då man samtidigt väntar barn?

Moderator säger: Då kan vi börja.

Rökfri säger: Vilka är riskerna att röka, då man samtidigt väntar barn?

   Teresa Hoikkaniemi säger: Menar du vilka risker det är för barnet? Missfall, barnet kan få en lägre födelsevikt, barnet utsätts för syrebrist, barnet blir mer motaglig att den dag själv bli beroende av nikotin. Röker mamman en cigg motsvarar det 3 för den lilla barn kroppen.

milla säger: Hej hopp!! Jag mår skit-bra idag! I söndags peppade jag mig ordentligt för att jag vill sluta röka och gå ner 5 kg i vikt. Har inte tagit en cigg sen i söndags... Hur ska jag nu klara detta? Som tur är, är jag inte mycket för godis men den här sociala biten saknar jag... Har du något tips?

   Teresa Hoikkaniemi säger: Grattis vad du är duktig Milla! saknar du ciggen som en kompis? Många upplever så och då gäller det att låta sorgen ta sin tid. Vad gillar du att göra annars? Unna dig något kul nu, det är du värd!

   Teresa Hoikkaniemi säger: Tack för alla bra frågor! Du som slutat att röka - unna dig en restaurangbesök idag och njut av den rökfria miljön!

Fler chattar med sluta-röka-coachen

Publicerad: