- Jag blev sjuk av spiralen

HÄLSA

Katarina har opererats 40 gånger - nu vill hon stämma staten

Katharina Holtbo fick sitt liv förstört av en spiral.

Den sattes in när hon var 20. Idag är hon 50 år, har opererats 40 gånger, får näring genom dropp och klarar sig inte utan tunga smärtstillande mediciner.

I dag funderar hon på att stämma staten för att de tillät spiralen.

Spiralen sattes in när hon var på efterkontroll på mödravårdscentralen efter att ha fött barn. Den var av märket Dalkon Shield.

Senare samma år fördes hon medvetslös in på akuten med stora infektioner.

– Jag var medvetslös, men det gjorde så ont när de tog ut spiralen som vandrat iväg och fastnat i livmoderväggen, att jag for ur gynstolen och vaknade på golvet.

Katharinas operationer följde, den ena på den andra. Hon blev steril, fick sammanväxningar i livmodern och drabbades av en svår tarmsjukdom som ger henne starka smärtor.

– I Sverige sa man att vi skulle ha en egen utvärdering. Så jag ingick i ett projekt där man följde hur spiralen fungerade.

300 kvinnor fick ersättning

Katharinas svåra komplikationer bidrog till att man drog in Dalkon Shield-spiralen. Katharina förde en envis kamp för att få rättvisa och 1988 fick hon och 300 andra kvinnor i världen ersättning från läkemedelsbolaget.

Idag funderar hon på att stämma staten för att de tillät spiralen.

– Eftersom staten har makt att stoppa ett läkemedel, har staten ett ansvar, säger Katharina.

Idag är förutsättningarna helt annorlunda när man sätter in spiral. På 70-talet gjorde man det enbart på kvinnor som fött barn. Anledningen var att man då trodde att spiralen i sig orsakade äggledarinflammation som kan leda till nedsatt fruktsamhet.

– När man överväger att sätta in spiral idag är den viktiga faktorn vad man har för partner, säger Viveca Odlind, gynekolog vid Läkemedelsverket.

– Lever man i ett förhållande med ömsesidig trohet så finns ingen risk för sexuellt överförbara sjukdomar.

Kopparspiraler

De sexuellt överförbara sjukdomarna är idag en mycket viktigare faktor än om man fött barn när man överväger att använda spiral förklarar Viveca Odlind.

– I början av 70-talet kände vi till exempel inte till hiv och klamydia, till exempel.

I de spiraler som används idag är fortfarande koppar det som förhindrar graviditet.

– Men då var det 200 till 250 kvadratmillimeter koppar som var i kontakt med livmodern. Nu har det visat sig att den spiral som har bäst effekt har 380 kvadratmillimeter koppar i kontakt med livmodern.

Simone Söderhjelm