Sparka dig till ett bra självförtroende

Publicerad:
Uppdaterad:

Kampsport kräver koncentration, balans och självkontroll. Genom sparkar och slag får du bättre självförtroende. Och bättre kondition.

Hälsa har träffat tre tuffa tjejer som tränar kampsport.

I Sverige finns det cirka 12 000 kvinnor som tränar kampsport.

– 1960 kom kampsporten till Sverige. Och tjejerna hakade på den nya sporten nästan direkt. De senaste åren har det blivit mer populärt att träna och idrotta individuellt, både när det gäller kampsporter och vanlig träning på gym, säger Javier Escalante på svenska budoförbundet.

Antalet medlemmar sjönk

Under 1998 och 1999 gick antalet medlemmar ner. På förbundet tror man att det beror på den ökade användningen av datorer. Folk ville helt enkelt inte motionera i samma utsträckning som tidigare. Under 2000-talet har det vänt och allt fler söker sig till kampsporten.

Enligt Javier Escalante har det blivit lättare för tjejer att träna. Nu är kampsport mer accepterat för tjejer än för 15 år sedan. Självförsvar har blivit ett begrepp som lockat tjejer till sporten. Men han betonar att kampsport inte ska användas till självförsvar.

– Kampsport ska aldrig tillämpas utanför träningshallen. Däremot har träningen ökat självförtroendet för många tjejer. Kampsport går ut på att lära sig att känna självförtroende, harmoni och lugn. Och det är bra egenskaper ute i livet.

I dag finns det flera kvinnor som gör bra ifrån sig på elitnivå och internationella kampsportstävlingar. Det finns flera kvinnliga Europa- och världsmästare.

Karin, 36: Träningen har lärt mig att våga säga ifrån

Foto: Kalle Assbring

Kumi, 23: Jag har fått fysisk och mental styrka

Foto: Kalle Assbring

Alenca, 27: Iaidon har gett mig ett inre lugn

Foto: Kalle Assbring

Sanna Norlin

Publicerad: