Du är inte äldre än du känner dig

Publicerad:
Uppdaterad:
Klyschigt men bra. Uttryck som  att vara gammal och att känna sig gammal är två olika saker  kan ha en positiv effekt för hälsan.
Foto: GETTYIMAGES/IMAGE BANK
Klyschigt men bra. Uttryck som att vara gammal och att känna sig gammal är två olika saker kan ha en positiv effekt för hälsan.

Uttryck som

”du är så gammal som du känner dig” kanske är en klyscha, men enligt nya studier kan det ha god effekt på en persons mentala och fysiska hälsa.

Forskare från Eastern Illinois University i Charleston, USA, upptäckte att så kallade minnesvärda budskap om ålder kan få människor att förändra sin livsstil när de åldras.

Forskarna valde att undersöka om visdomsord om fördelarna och nackdelarna med att åldras verkligen påverkade livsstilen hos unga människor.

De bad 104 människor i åldrarna 18 till 77 att fylla i ett

frågeformulär om ett specifikt budskap om åldrande som de kom ihåg och hur det hade påverkat dem.

Svaren var visdomsord som till exempel "du är bara ung en gång" eller "att vara gammal och att känna sig gammal är två olika saker".

Det visade sig att de flesta budskap som testpersonerna kom ihåg hade haft en positiv effekt på deras åldrandeprocess. 34 procent sa att de antingen hade förändrat sitt liv eller sina relationer till andra på grund av det. 11 procent hade njutit mer av livet. Sju procent hade börjat motionera och äta hälsosamt, skriver ReutersHealth.

Petra Weiss

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN