Börja träna vid 40+

HÄLSA

För gammal för att träna?

Inte då!

Det är aldrig för sent att börja motionera. Fråga Helene, Titti och Maja - tre kvinnor som gjort sin träningsdebut efter 40.

Det finns saker man ångrar. Och så finns det sådant man nästan aldrig ångrar. Att börja träna hör till den sistnämnda kategorin. Så om du räknar dig till skaran som aldrig har motionerat förut, men gärna skulle vilja börja, har du egentligen inget att förlora.

Att kroppen inte är riktigt lika stark vid 45 som 25 är inget hinder. Muskler och kondition kan du framgångsrikt bygga upp hela livet. Är du vältränad får du också mer energi över till jobb och familj.

Komma igång är svårast

Lider du dessutom som så många andra av ryggont, stress eller diverse skavanker tjänar du ännu mer på att röra dig.

- Du kan aldrig må sämre än utgångsläget, säger Åsa Lötbom, personlig tränare.

Att komma igång är ofta det svåraste. Knepet är att hitta någon motionsform som du verkligen gillar. Ett stort plus är också att ha någon som peppar dig: vän, personlig tränare eller släkting.

Ta det försiktigt

När du har bestämt dig för vad du vill ägna dig åt bör du börja försiktigt - inte minst för att orka kämpa vidare. Träningsvärk och sträckningar är sällan bra för motivationen.

- Se till att ha delmål och ta små steg i taget. Gör det väldigt lätt i början och ställ upp något mål, exempelvis att orka springa någon kilometer eller att gå ner ett visst antal kilo, säger Åsa Lötbom.

- Och glöm inte heller att belöna dig själv när du nått upp till dem.

Helene: Jag känner mig pigg som en pelikan

Foto: Foto: RIKARD LAVING
Namn: Helene Sjöström. Ålder: 63. Bor: Sigtuna. Yrke: Egen företagare. Motionsform: Mest promenader. Bäst med att träna: Att jag har förlorat vikt och har kunnat sluta med mina blodtrycksmediciner.

Titti: Med träningen blir jag full av energi

Foto: Foto: RIKARD LAVING
Namn: Titti Vesterberg. Ålder: 58. Bor: Vallentuna. Yrke: Administratör. Motionsform: Styrka och kondition på gym. Bäst med att träna: Det ger energi och får mig att må bra.

Maja: Löpningen hjälper mig klara jobbet

Foto: Foto: ANDREAS HILLERGREN
Namn: Maja Ögren. Ålder: + 45. Bor: Tyringe. Yrke: Nyhetschef. Motionsform: Löpning. Bäst med att träna: Energikicken och att man känner sig fräsch efteråt.

Sara Milstead

ARTIKELN HANDLAR OM

Träning