Lär dig att förlåta - så mår du bättre

Inre hälsa

Att förlåta kan vara jobbigt och smärtsamt, oavsett om det handlar om andras svek eller ditt eget.

Men det kan också få dig att må bättre.

Lär dig förlåta - för din egen hälsas skull.

gå vidare Förlåtelse handlar om att man släpper oförrätten, och att man har modet att sätta punkt och gå vidare i livet.
gå vidare Förlåtelse handlar om att man släpper oförrätten, och att man har modet att sätta punkt och gå vidare i livet.

Det krävs mod för att försonas och förlåta.

Trots att det ser så enkelt ut på film, där den svikne och den som svek känslosamt kramar om varandra och torkar tårarna - och vips så är allt bra.

Har en nära vän eller partner svikit ett förtroende, varit otrogen eller betett sig illa på något annat sätt, kan det vara svårt att förlåta och gå vidare och det är lätt att låta envisheten ta över.

Kanske har du själv gjort någonting som du inte kan förlåta dig själv för?

Förlåtelse handlar inte om att glömma eller godta det som hänt, eller det du gjort. Det handlar bara om att man släpper det, och att man har modet att sätta punkt och fortsätta.

Dessutom är förlåtelse bra för din egen hälsa.

Förlät och blev lugnare

Nya forskningsrön visar att om man glömmer allt groll och alla svek så ger det omedelbara positiva effekter på din hälsa.

I studien deltog 71 personer med smärtsamma minnen av svek. De fick två val: fortsätta hysa agg mot den som svek, eller att förlåta.

Den som svikit var en vän, kärlekspartner, förälder eller ett syskon.

Försökspersonerna fick i uppgift att tänka på dessa personer och på vilket sätt de burit sig illa åt.

Mätte blodtrycket

Under tiden mätte forskarna deras hjärtfrekvens, blodtryck, svettningar och frågade om deras känslor.

Det visade sig att hjärtfrekvensen och blodtrycket var två och en halv gånger lägre hos de försökspersoner som förlät i stället för att vara osams. De kände sig lugnare och mer kontrollerade.

De som valde att inte förlåta svettades mer, nervsystemet gick på högvarv, de bar på mycket aggressioner och sorg.

En av anledningarna till att kroppen mår bättre av att förlåta kan vara att ilska och fientlighet är stora riskfaktorer för hjärtsjukdomar, medan förlåtelse är ett effektivt sätt att minska fientligheten.

Stressen som uppkommer när man är fientligt inställd är också en fara för hälsan och kan sänka immunsystemet.

En balansgång

- Om det är någonting som man funderar mycket över så retar man sig på de här sakerna, att man borde gjort någonting eller liknande. I och med det så finns det ett hot utifrån och om man retar sig på det så blir det mycket värre. Kan man förlåta eller stryka över det som hänt så finns inte hotet längre och kroppen blir mycket lugnare, säger Kerstin Hellström, Hälsas psykolog.

Däremot tycker hon inte att man kan förlåta vilka oförrätter som helst.

- Det är en balansgång. Man måste tänka sig noga för om det är värt energin det går åt att vara irriterad, eller om man ska förlåta. Men om man förlåter vad som helst så bygger man upp något annat och drar ner sig själv, och det är inte heller bra, menar Kerstin Hellström.

Det händer när

7 råd på vägen - förlåta eller inte förlåta?

Vinn boken

Petra Holm

ANNONS EXTERN LÄNK

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår - välj ditt test här.

Werlabs

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa

/

Inre hälsa

ÄMNEN I ARTIKELN

Inre hälsa