Ny studie: Sol gör mer nytta än skada

Solning kan minska risken för blodpropp med 30 procent

En ny studie visar det motsatta av vad vi alltid har trott – att vistas i solen är nyttigt.

– Mycket sol kan minska risken för blodpropp hos kvinnor med hela 30 procent, säger docent Pelle Lindqvist, till Sveriges Radio.

Kvinnor som solar mycket löper en 30 procent lägre risk att drabbas av blodpropp, jämfört med de kvinnor som undviker solen. Det visar en ny studie gjord vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge och Universitetssjukhuset i Lund.

Tidigare studier har mest fokuserat på det farliga i solning, framförallt vad gäller hudcancer. Med denna nya studie ifrågasätts tidigare rekommendationer.

Docent Pelle Lindqvist är en av dem som ligger bakom studien där 40 000 kvinnor deltog.

– Synen har ju varit fixerad på den dubblerade risken av malignt melanom, det finns ju flera kända fördelar på till exempel hjärtinfarktsidan, strokesidan och även på olika typer av cancer som bröstcancer och prostatacancer, säger docent Pelle Lindqvist till Sveriges Radios Ekot.

Endast en liten andel av hudcancerfallen beror på solande, enligt Håkan Olsson, professor i onkologi. Han anser att genetiska faktorer spelar en viktig roll.

Omvärderar gamla råd

De rekommendationer som är allmänt kända - man ska inte vara i solen mellan klockan 11-15, ha kläder på sig, bära hatt och vara insmord med solkräm med hög skyddsfaktor - leder enligt Lindqvist sannolikt till mer skada än nytta.

En 30-procentig minskning av risken för blodpropp är en betydelsefull siffra. Varje år drabbas hela 5000 kvinnor av blodpropp.

– Tittar man även i ett befolkningsperspektiv är ju 30 procent väldigt mycket, säger Pelle Lindqvist.

Förhastat

Men Ulrik Ringborg, hudcancerexpert och tidigare chef för Radiumhemmet, menar att man dragit förhastade slutsatser.

– Man har sett att de som har färre ventromboser (blodproppar) har solat, och så spekulerar man i att det har samband med

D-vitamin. Om en ny studie visar ett sådant samband måste man också ta reda på om D-vitaminet skulle hjälpa. Om man lyckas klargöra att risken minskar med D-vitamin ska det tillföras under kontrollerade former, säger Ulrik Ringborg.

Publisert: