Ensamhet ökar risken för cancer

Av: 

Caroline Hougner

Hälsa

Risken att drabbas av dödlig cancer ökar om du lever ensam. Det hävdar amerikanska forskare som även sett att socialt isolerade oftare får mer elakartade tumörer och dör av sin cancer.

I den vetenskapliga tidskriften Proceedings of the National Academy of Science, PNAS, beskriver forskarna hur de studerat cancerutvecklingen hos råttor som levt isolerade och jämfört med dem som levt i grupp. De ensamma råttorna utvecklade inte bara fler tumörer. Cancern var oftare mer aggressiv och ledde till fler dödsfall än hos de råttor som levde tillsammans. Enligt forskarna skulle de mycket väl kunna vara fallet även hos människor.

Socialt stöd hjälper

Tidigare har forskare sett hur betydelsefullt det sociala stöder är för att patienter med bröstcancer ska förbättra sin hälsa. Senast rapporterades om hur isolering och stress försämrade överlevnaden hos norska råttor med bröstcancer. De norska råttorna anses vara väldigt sociala av sig. De som isolerades fick 84 gånger fler tumörer än de som levde tätt ihop och precis som i den nya studien var cancern mer aggressiv. De ensamma hade även högre halter av stresshormonet kortisol och fick svårare att återhämta sig efter sjukdomen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skönhet & behandlingar med aktiva, naturliga ingredienser - 25% på Swiss Clinic här!

NordicFeel SE

Publisert: