”Förbjud lösgodis och stora läskflaskor”

Publicerad:
Uppdaterad:

Hälsa

”Alltför många barn dricker 1,5 liter läsk varje dag”

Förbjud lösgodis och läsk- och saftflaskor som rymmer mer än 50 centiliter.

Det förslår ett 15-tal skolläkare och sjuksköterskor i ett brev till folkhälsominister Maria Larsson (KD).

– En sak som bidrar till överviktsproblematiken hos barn och ungdomar är deras stora intag av socker i form av godis och söta drycker, skriver sjukvårdspersonalen i brevet.

Bakom förslagen ligger ett nätverk med personer från landstinget och länets kommuner som arbetar med folkhälsofrågor som bildades 2005 i Gävleborgs län för att motverka ”överviktsepidemin”.

Kräver stopp

16 personer, däribland skolläkare och barnhälsoläkare i Gävleborg, står bakom förslagen som går ut på att dels förbjuda försäljning av lösgodis, dels att förbjuda läskförpackningar och förpackningar med färdigblandad saft som rymmer mer än 50 centiliter.

– Tillverkarna av dessa produkter har använt det beprövade marknadsföringsknepet att öka förpackningsstorlekarna. Läskflaskorna har på 20 år ökat från 30 cl till i dag oftast 150 cl. Påsarna vid de alltmer utrymmeskrävande lösviktsgodishyllorna i våra livsmedelsbutiker blir större och större, skriver de i brevet, som inkom till regeringskansliet den 7 maj i år.

”Svårare sätta gränser”

– Det är lättare att sälja mer till dem som redan köper än att hitta nya konsumenter. Detta har gjort det svårare för föräldrar att sätta rimliga gränser for barnens konsumtion. Det finns alltför många barn som dricker 1,5 liter läsk varje dag och äter 1 kg lördagsgodis, skriver de.

Publicerad: