Så lätt fixar du smala blixtluncher!

5 luncher som är nyttiga, billiga – och klara på en minut

Inte tid att fixa en nyttig lunch?

Jodå. En snabbtur till affären i helgen – sedan har du luncher för ett par veckor.

Så varsågod, här bjuder Viktklubb.se på fem nyttiga, billiga blixtluncher som du fixar på minuten blankt.

Smalt och snabbt – så slipper du falla i snabbmatsfällan!
Smalt och snabbt – så slipper du falla i snabbmatsfällan!

För många som jobbar med sin vikt är luncherna ett problem. Har man inte fått mat över efter gårdagens middag blir det ofta en lunch ute i stället – något som ofta är både onyttigt och dyrt. Har man bråttom blir det kanske ett par ostmackor, men handen på hjärtat – de gör dig varken mätt eller smal.

Lösningen heter fryst och konserverad mat. Viktklubbs dietist Josefine Jonasson tycker att det kan vara ett jättebra alternativ.

Ha reservplaner!

– I den bästa av världar har man gott om tid att laga mat och sitta ner och äta – men det är inte alltid så. Då är det bra att ha en plan B, och C och D. Konserver är bra för dem kan man alltid ha hemma, säger Josefine Jonasson.

Knepet är, som vanligt, att tänka protein, kolhydrater och grönsaker.

Färdiga konserver

Proteinstinna, nyttiga konserver som är färdiga att ätas är till exempel bönor, makrill, musslor, tonfisk och krabba. Bönorna finns i färdiga, goda blandningar på tetrapack, eller så kan du ta en konserv med dina favoritbönor och blanda med lite mager salladsdressing eller en god balsamvinäger.

För att få i sig kolhydrater utan att behöva koka pasta eller potatis är en grov macka förstås det enklaste alternativet. Knäckebröd är praktiskt. Har du tillgång till en vattenkokare kan du i stället laga couscous, pulverpotatismos (välj fibervarianten!) eller rotmos på bara några minuter.

Smarta grönsaker

Grönsaker är viktigt, både för att få i sig näring och känna sig mätt. Det finns bra konserver, till exempel haricots verts eller ratatouille. Man kan också bunkra upp med fiberrika grönsaker som håller sig länge i kylen – morötter, blomkål och vitkål ger både vitaminer och skön mättnad. Vitkål kan du lätt strimla med jobbets osthyvel. Vill du lyxa till det blandar du den med en mager salladsdressing, en tesked lingonsylt eller lite hackad apelsin.

Voilá – en blixtsallad!

Maria Wångersjö

Publisert: