”Kan man bli beroende av nikotintugg?"

HÄLSA

Läs chattet med Maria Rankka från Sluta-röka-linjen

Är det bra att sluta röka genom att börja snusa istället? Och hur lång tid tar det innan lungorna reparerat sig vid ett rökstopp? Det var några av frågorna när Maria Rankka chattade med Aftonbladets läsare.

Maria Rankka säger: Välkomna att chatta tobaksfrågor med mig! Maria Rankka

Olof säger: Hej Maria! Jag är rökare sen 7 år tillbaka, började när jag var 14 år. Jag har rökning som rutin i vardagen, på väg till jobbet, på första kafferasten osv. Det är det svåra för mig, att ta bort en rutin. Hur kan jag göra?

Maria Rankka säger: Hej Olof! Försök ta bort en vana i taget; börja med den som känns minst betydelsefull. Fundera också på ett alternativ till den gamla vanan - tugga tuggummi, tablett etc.

eva säger: Jag har rökt länge, och slutat flera gånger. Men sen ramlar jag dit igen...Hur ska jag göra för att inte börja igen?

Maria Rankka säger: Hej Eva! Det verkar som att sluta går bra men sedan.... Vad tror du att du fortfarande ser för fördelar med rökningen? Känns det som en guldkant eller kompis som du har svårt att släppa? Ge inte upp - många får försöka många gånger innan allt faller på plats med rökstoppet.

Mortiis_Q säger: Hej! Om man är tillsammans med någon som röker och man vill att den ska sluta, vad är det bästa att göra?

Maria Rankka säger: Hej Mortiis! Det är jättesvårt att "sluta" åt någon annan. Det brukar vara känsligt att bry sig för mycket och argumentera. Fråga om hur din vän ser på ett rökstopp och om du skulle kunna stötta på något sätt vid ett rökstopp. Det gäller att hantera det hela utan värderingar och pekpinnar!

linn säger: Hej Maria, jag slutade röka för 16 månader sedan, då jag hade rökt i 13 år. I hur stor utsträckning har mina lungor och övrig hälsa förbättrats? Hur stor är risken för lungcancer nu när jag slutat?

Maria Rankka säger: Hej Linn! Grattis till ditt framgångsrika rökstopp! Jättebra att du slutar efter ganska få rökar-år. Luftvägarna brukar reparera sig med flimmerhår t.ex. inom 6 månader. Din risk för lungcancer bedömer jag som väldigt liten. Man brukar säga i generella termer att slutar man när man är runt 30 år så är kroppen så ung och flexibel att det mesta av rökningens skador nollas efter en tid.

Anna säger: Hej. Vad är det bästa hjälpmedlet för att sluta röka? Jag slutade röka för 1,5 år sedan, då gick jag över till snus istället vilket var det dummaste jag gjort. Men jag såg ingen annan ”utväg”. Något bra tips?

Maria Rankka säger: Hej Anna! Grattis till din rökfrihet. Bra att du nu strävar efter total nikotinfrihet med ett snusstopp. Beroende på hur mycket du snusar: trappa ned. Bestäm ett datum och gå till apoteket och skaffa lämpliga nikotinläkemedel om du blir besvärande abstinent. Sköt om dig med motion och bra kost.

kille18falun säger: Jag är nybliven kroggäst, och jag känner att till ölen så hör en cigarett till. Jag röker aldrig vid andra tillfällen men så fort det är "fest" på gång så känner jag att det hör till. Kan det vara så att jag kan hålla mig till att endast röka på fester eller kommer det att ta över min vardag också?

Maria Rankka säger: Hej! Det finns helt klart en risk att rökningen blir även något som du tar till i vardagslag. Du är så pass ung att dina vanor lätt kan utökas. Det är bra att du funderar och tar ställning om du vill undvika detta.

säger: Amanda undrar varför det är farligt att röka?

Maria Rankka säger: Hej! Det farliga med rökning är att när man eldar upp tobaken så blir det som en liten kemisk fabrik med tusentals kemiska ämnen, mer eller mindra hälsovådliga. Cirka 40 är cancerframkallande. Lungorna blir berövade det livsnödvändiga syret t.ex. av kolmonoxiden.

emil säger: Hur farligt är passiv rökning ?

Maria Rankka säger: Hej Emil! Sidoröken anses som nog så farlig man räknar med i Sverige dör cirka 500 personer årligen av passiv rökning. Därför satsar man på rökfria krogar bl.a.

Q i sthlm säger: Hej,visst kan man bli beroende av nikotugg?? Lika svårt att komma från det som cigaretter.

Maria Rankka säger: Hej! Helt klart att man kan ersätta sina cig med nikotintugg och skapa en ny vana som trots allt är långt ofarligare. Det finns knep att ta till för att bryta denna vana.

eva säger: Hur farligt är det med snus?

Maria Rankka säger: Hej Eva! Man jämför ofta cig och snus vad gäller farlighet. Cig är EXTREMT farliga men det betyder inte att snus är oskyldigt. Snusets verkningar är dåligt utforskade men det börjar dyka upp resultat som visar på t.ex. ökad risk för vuxendiabetes, graviditets- foster- och idrottsskador m.m. Många snusare ledsnar ofta på det starka beroendet som kan kännas tvångsmässigt.

Maria Rankka säger: Tack för alla engagerade rök- och snusfrågor! Det var trevligt att chatta med er. Vänliga hälsningar Maria Rankka

ARTIKELN HANDLAR OM

Rökning