Så minskar du riskerna för lådvinsalkoholism

HÄLSA

Kia Melin, alkoholläkare, gav goda råd i chattet med läsarna

Överläkare Kia Melin vid beroendeenheten på Karolinska sjukhuset råder läsarna att räkna hur många glas man dricker eller notera hur fort lådan går åt. Och tänk efter: kan du avstå under en period? Om inte: sök hjälp!

Kia Melin säger: Välkommen att ställa frågor till mig!

Tyke säger: Vad definieras som alkolism egentligen?

Kia Melin säger: Alkoholism är en sjukdom som kan definieras med medicinska kriterier. I praktiken innebär den att man dricker alkohol på ett sätt som har negativa konsekvenser för en och fortsätter dricka trots konsekvenserna.

miapia säger: Jag är kvinna, och nu dricker jag ca två glas om dagen - är det farligt?

Kia Melin säger: Två glas per dag alla dagar under lång tid kan vara litet mycket för en kvinna. Det viktiga är huruvida du kan avstå under en period om du vill - kan du inte det behöver du hjälp.

carina säger: Min väninna hittar alltid på ursäkter för att dricka. Efter jobbet, istället för fika. Hon blir alltid arg när jag påpekar detta. Vad ska jag göra?

Kia Melin säger: Det du kan göra är bara att tala om vad du lagt märke till, att det verkar väldigt viktigt för henne att få dricka och att det kan vara ett tecken på att hon dricker för mycket. Sen är det hennes eget ansvar att eventuellt söka hjälp.

Nisse säger: Om man inte kan låta bli att "krana" ur lådvinet, är inte det tecken på dålig kontroll och alkoholproblem?

Kia Melin säger: Jo, det verkar så. Med lådviner gäller det att se upp, man köper då ofta hem mer och konsumerar det fortare.

säger: Vad rekommenderar Du att göra om man misstänker att man är alkoholist?

Kia Melin säger: Sök upp din lokala beroendemottagning för en bedömning! Du får då prata med en person som väl känner till alkoholism, du kan få lämna prover, bli undersökt och få behandlingsförslag om det visar sig att det behövs.

Malin säger: Håller du med Gudrun Schyman att lådvin ökar risken för alkoholism? Har det verkligen med förpackningens storlek att göra?

Kia Melin säger: Ja, jag arbetar bl a med kvinnor med alkoholberoende, flera av dem säger att deras missbruk accelererat i o med lådvinerna. De börjar köpa hem mer åt gången och konsumerar det fortare.

Widar säger: Sups det verkligen så mycket mer bland ungdomar idag än vad det gjorts förut? Det har väl alltid hört till "det svenska" att supa i ungdomen?

Kia Melin säger: Jag har inga exakta siffror på om ungdomar dricker så mycket mer idag och du har rätt, unga personer har ofta en period när de dricker mer innan de "stadgar sig" och bildar familj. ,

säger: Om man dricker sig full ca 3 gånger i veckan utan att bli det minsta bakis utan kan gå till jobbet som vanligt kl 7 nästa morgon, är detta en varningssignal eller är det bara så att vissa inte blir bakfulla?

Kia Melin säger: Det är en klar varningssignal. Det här att tåla stora mängder alkohol kan vara tecken på en ärftlig benägenhet att utveckla alkoholism.

säger: Jag ska på semester, har en 7-månaders baby. Ammar morgon och kväll. Skadar det barnet om jag tar en öl på kvällen då och då? undrande 3 barnsmamma

Kia Melin säger: Den medicinska rekommendationen idag är helnykterhet under graviditet o amning eftersom man inte vetenskapligt kan fastställa någon säker konsumtionsnivå.

stebbe säger: Hur vet jag om jag är alkoholist?

Kia Melin säger: Om du dricker alkohol, ditt drickande har negativa konsekvenser för dig, t ex påverkar fysisk/ psykisk hälsa, arbetsförmåga, relationer och du trots detta fortsätter att dricka - då är du alkoholist.

säger: Vad kan jag göra för att hjälpa någon som redan är alkoholist?

Kia Melin säger: Du kan tala med personen när han/hon är nykter, berätta vad du ser när det gäller hans/hennes drickande och på så sätt kanske få honom /henne att söka hjälp. Du kan fortsätta vara personens vän och inte s a s underlätta drickande.

Peter säger: Anser du att man är i riskzonen om man dricker två-tre folköl för att varva ner efter jobbet varje dag?

Kia Melin säger: Mängden alkohol i 2 -3 folköl kanske inte är så mycket för en man, men om det blir större mängder och en vana och en nödvändighet för dig att dricka för att varva ner kan det bli problem.

pelle säger: Men jag gillar ju lådvin - det är så praktiskt... Vad kan man göra för att minska risken att börja dricka för mycket?

Kia Melin säger: Det gäller att ha koll på hur mycket man dricker, hur fort lådan går åt. Försök mäta på något sätt hur mycket du dricker, antal glas per tillfälle/hur fort lådan tar slut.

Kia Melin säger: Det där fick bli sista frågan - tack så mycket allesammans!