”Mina skador försvann med floating”

Den höga salthalten gör att halva kroppen flyter ovanför vattenytan.
Den höga salthalten gör att halva kroppen flyter ovanför vattenytan.

David Ray, 46, har spelat rugby sedan han var 13 år gammal och alltid dragits med småskador.

När han upptäckte floating började hans kropp kännas hel för första gången på många år.

– När musklerna slappnar av så kommer blodtillförseln i?gång och det gjorde att jag läkte ihop fort, säger David.

David Ray har haft skador sedan tonåren - de försvann helt när han testade floating.
David Ray har haft skador sedan tonåren - de försvann helt när han testade floating.

David Ray är född och uppvuxen utanför London och började som trettonåring att spela rugby.­ Redan då spelade han på den mest fysiska positionen, som kallas pelare. Rugbyn tog honom som tjugotvååring till Sverige som tränare för ett svenskt lag, och han blev kvar i Sverige.

Karriären fortsatte upp på elitnivå och ett tag var han tränare för både herr-, dam- och stadslaget plus att han själv spelade. Hela­ livet kretsade kring rugbyn.

– Ja, jag hade ingen almanacka, jag spelade bara rugby, säger han och skrattar.

Många små skador

Alla som sett rugby vet att det är en hård sport. Alla spelarna utgår från en klunga mitt på plan och spelet sätts i?gång därifrån. Davids position var mitt i den högen, allra längst fram, och att han ständigt drogs med småskador var inget konstigt. Det är en fullkontakt-sport och det är hårda tag på planen.

–Det var lårkakor, någon muskel som var öm, axlarna som värkte,­ så var det hela tiden. Man kan inte gå igenom en hel rugbysäsong utan att alltid ha ont någonstans. Det är för hårt fysiskt för att kunna spela och träna utan att få skador, berättar David.

Det enda han gjorde åt de små skadorna var att smörja in dem med tigerbalsam och äta värktabletter om det blev för jobbigt, annars var det bara att leva med smärtan.

Tips från coachen

Under sina år som tränare gick David olika kurser i idrottsligt ledarskap och via dem fick han höra talas om floating som avslappningsmetod.

–Jag tyckte nog att det verkade lite konstigt och flummigt och då provade jag det aldrig, säger David.

Men några år senare kom han i kontakt med floating igen. Efter att ha gått igenom en jobbig period med förtroendekris inom rugbyföreningen, och i och med det mycket psykisk påfrestning, så bestämde han sig för att börja om igen.

David kände sig slutkörd och nästintill utbränd. Han kände att han behövde bry sig om sig själv och tog hjälp av en coach för att kunna slappna av och starta om. Hon rekommenderade floating.

”Total avslappning”

–Jag tänkte att ”jag testar väl” och första gången skulle jag ligga därinne i 40 minuter, men efter en och en halv timme kom de och knackade på och undrade om jag var kvar. Det var total avslappning för mig, säger David.

Att ligga i fullständigt mörker, inget ljud och inga intryck gjorde att varenda muskel till slut var totalt avslappnad. Om man vill kan man ha både ljus och musik i tanken man ligger i, men ­David valde att ligga i mörker och helt tyst, för att få den totala avslappningen. Och i och med det märkte han att det hände andra saker, inte bara i psyket.

–Alla fysiska spänningar försvinner ur kroppen och jag märkte snabbt att alla småskador bara försvann. När musklerna slappnar av så kommer blodtillförseln i?gång och det gjorde­ att jag läkte ihop fort, säger David.

Helt ny känsla

För första gången på tjugo år hade David inte ont i kroppen, vilket för honom var en helt ny känsla. Det saltrika vattnet bar upp hela hans kroppstyngd och då kunde kroppens alla småmuskler slappna av och hela sig själva. Egentligen gick han bara dit för att få avslappningen men att alla skador läkte var en ren bonus.

–Jag gick dit bara för min egen del, jag berättade inte för någon, det gjorde jag för mig. Och efteråt mådde jag jättebra, både fysiskt och psykiskt.

45 minuter floating = 8 timmars sömn

Här kan du testa floating själv:

Stockholm: Floating Danderyd, www.floatingdanderyd.se

Malmö: Sinnesro spa, www.sinnesro.se

Göteborg: Sisjöns floating, www.sisjonsfloating.se

Uppsala: Uppsala vibbcenter, www.vibbcenter.se

Norrköping: Norrköping floating center, www.norrkopingfloating.se

Karlskrona: CHPS, www.chps.se

Alla behandlingar är cirka 45 minuter långa och kostar 450 kronor.

Jessica Devert

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN