Forskare har funnit roten till håravfallet

Av: 

Johanna Björklunds

Hälsa

En gen som påverkar hårväxten har funnits av forskare.

Upptäckten kan leda till att tunnhåriga kan få sina strån tillbaka.

Vissa lider av att de tappar håret, vissa av att de har för mycket hår. Oavsett vilket så kan det bli snart bli möjligt att få hjälp mot problemet.

En grupp forskare från Columbias, Rockefellers och Stanfords universitet har upptäckt att en gen, som kallas APCDD1, orsakar ett tillstånd av ärftligt håravfall som oftast börjar redan i barndomen, rapporterar CNN. Tillståndet gör att hårsäckarna krymper och förminskas, vilket gör att tjocka hårstrån ersätts av tunnare och finare strån.

Större förståelse

Genom att identifiera den här genen har forskarna fått en större förståelse för hur förminskningen av hårsäckarna fungerar. En process som är vanligt förekommande när män tappar håret, menar Angela M. Christiano, professor i dermatologi, genetik och utveckling vid Columbia university medical center, och huvudförfattare till den nya studien. Hon menar att trots att de båda tillstånden har samma fysiologiska process, kan inte den men att genen de upptäckt för ärftligt håravfall inte förklarar hela den komplicerade processen när man tappar håret.

Kan kontrolleras

Forskarna har funnit att genen kan kontrolleras så att håret växer eller slutar att växa på möss, men en koppling till mänskligt håravfall har ännu inte gjorts. Genen fungerar inte som den ska hos de som har ärftligt håravfall, vilket visar att den spelar en betydande roll för hur man kan kontrollera hårväxt hos både människor och möss.

Möjliga metoder

Forskarna menar att resultatet visar att om genen manipuleras så kan människors hårväxt påverkas och behandlingsmetoder kan bli möjliga, antingen för de som lider av håravfall eller de som har en alltför kraftig hårtillväxt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Hormonell balans: Så mår du bättre när hormonerna börjar svaja - läs mer här.

Wellness

Publisert: