Det här är endometrios

avMary Mårtensson

Var tionde svensk kvinna lider av extrem mensvärk Alldeles för få söker hjälp Kan leda till infertilitet

Har du så svåra menssmärtor att du måste stanna hemma från skolan eller jobbet?

Då kan du vara en av 200 000 svenska kvinnor med endometrios.

– Det är en sjukdom som man ofta missar och som kan leda till infertilitet, säger Matts Olovsson, överläkare på Sveriges enda endometriosklinik.

Cirka var tionde kvinna i fertil ålder uppskattas ha endometrios. Sjukdomen innebär att fragment av livmoderslemhinnan hamnat på fel platser i kroppen utanför livmodern, vanligen på bukväggen, där den börjar växa. Slemhinnan förs med mensblodet baklänges via äggledarna och ut i bukhålan.

– Ju mer mensblod desto större risk för endometrios, säger Matts Olovsson, professor i obstetrik och gynekologi samt överläkare på Endomestrioscentrum på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

”En djup smärta”

Sjukdomen orsakar ärrvävnad, inflammation, svåra buksmärtor och kan göra kvinnan infertil.

– Man har så ont att man måste stanna hemma från skolan eller jobbet. Det är en djup smärta inne i magen. Om man även har smärtor upp till en vecka före mens, så stärker det misstanken om endometrios.

Även samlagssmärtor är vanliga. Vävnaden kan också hamna på äggstockarna, bäckenet, urinblåsan och ändtarmen.

– Det tar 4,5 år i snitt att få rätt diagnos. Många får felaktigt diagnosen urinvägsinfektion eller IBS – irriterad tarm.

Cirka 40 000 kvinnor skulle behöva behandling.

– Då ökar chansen att bevara fertiliteten, säger Matts Olovsson.

Hälften blir inte gravida, utan måste ta hjälp av IVF.

Det är mycket viktigt att behandla sjukdomen.

– Det gäller att bryta smärtan i tid, annars riskerar man att få en kronisk nervsmärta.

P-piller skyddar

Smärtan och inflammationen behandlas med antiinflammatoriska NSAID-preparat, som Ipren, i kombination med smärtstillande paracetamol, som Alvedon.

P-piller – utan blödningsuppehåll – har en skyddande effekt precis som gulkroppshormon, men det botar inte sjukdomen. Slutar man kommer smärtorna oftast tillbaka.

Att operera bort endometrios, försätta kvinnan i klimakteriet på kemisk väg eller ta bort livmodern och äggstockarna är andra behandlingsmetoder.

När kan jag misstänka att jag har endometrios och inte bara vanlig menssmärta?

– Om man har så ont att man inte orkar gå till skolan eller jobbet, utan ligger hemma i svåra smärtor, då ska man gå till en gynekolog, säger Matts Olovsson.