Karl-Alfred hade rätt – du blir starkare av spenat

HÄLSA

Nya resultat bekräftar det den amerikanska seriefiguren visste redan på 1930–talet

Karl-Alfred blev världens starkaste man när han åt spenat.

Nu har det visat sig att hans spenattrick faktiskt fungerar.

Det har svenska forskare slagit fast i en ny studie.

Foto: Karl-Alfred visste vad han gjorde redan 1930.

Det är forskare från Karolinska Institutet som låtit friska personer äta nitrat, ett ämne som finns rikligt i spenat, sallad och rödbetor, och sedan testat deras prestationsförmåga.

Testpersonerna fick göra två cykeltest, där forskarna tog prover från lårmusklerna.

Till det ena testet fick de äta nitrat motsvarande 200 till 300 gram spenat under tre dagar. Till det andra testet fick de äta placebo.

Forskarna jämförde sedan proverna från de båda tillfällena.

Därför är grönsaker nyttigt

Det visade sig att mitokondrierna, som fungerar som muskelcellernas ”kraftverk”, hade en förbättrad aktivitet när testpersonerna hade ätit nitrat. Musklerna behövde mindre syre för att fungera och det bildades en större mängd av det energirika ämnet ATP per förbrukad syremolekyl.

– Mitokondrierna har en helt central roll i cellernas ämnesomsättning. Det är sannolikt att en förbättrad mitokondriefunktion har många goda effekter i kroppen och förklarar en del av grönsakers nyttighet, säger professor Eddie Weitzberg som tillsammans med professor Jon Lundberg leder forskningen.

Resultaten, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Cell Metabolism, kan dels ha betydelse för elitidrottare som vill öka sin prestationsförmåga men också för patienter som lider av sjukdomar där mitokondrierna fungerar dåligt, exempelvis diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.