Så tränar du efter förlossningen

Publicerad:
Uppdaterad:

Träningsgurun delar med sig av sina bästa tips

Foto: FOTO: Linda Alfvegren, Norstedts Förlag

Bebisen är ute ur magen och nu är det dags att hitta formen igen.

Men ta det lugnt – en graviditet tar alltid hårt på kroppen.

Här är bästa tipsen för hur du hittar tillbaka till dina träningsrutiner.

Att bli mamma är en av de mest omvälvande upplevelserna i livet.

Kroppen förändras och likaså dina rutiner – hela livet tar en ny riktning.  En stor del av omställningen är underbar. Du kan snusa på din nya bebis och bara njuta av allt det vackra. Men periodvis har du kanske samtidigt aldrig känt dig så trött och sliten tidigare. Då är det viktigare än någonsin att få tid för dig själv, och börja bygga upp dina krafter igen.

Träffar nyblivna mammor

Sveriges nya träningsguru Lovisa ”Lofsan” Sandström är personlig tränare och träffar massor av nyblivna mammor i sitt yrke. Nyligen släppte hon en bok om mamma-träning. Hennes bästa tips är att komma igång så snabbt som möjligt efter förlossningen – men i väldigt lugn takt.

– Många känner sig bra i kroppen direkt efter en förlossning. Men det är så mycket som har hänt inuti som behöver tid att läka. Läkningen kan försämras om du går på för hårt. Men du kan också försämra läkningen om du inte rör på dig alls, säger hon.

Lovisa Sandström berättar om sina egna två graviditeter. Redan efter någon dag tränade hon försiktigt.

– Kroppen är väldigt formbar direkt efter en förlossning och det är bra att röra på sig lite grann. Då pratar jag om väldigt enkla saker som bäckenbottenträning och andningsövningar. Det är ofta en fördel att börja så snart du bara kan.

Träna balanserat

Hon betonar vikten av att träna balanserat och att successivt öka träningsmängden. För de som tränar för hårt alldeles för snabbt är det vanligt med skador i ryggen och i bäckenbotten. Att komma tillbaka till sitt forna jag kan ta alltifrån sex månader till tre år.

– Jag förespråkar att man även tränar under sin graviditet, om man kan. Då går det snabbare att återhämta sig efter förlossningen. 

Så kommer du igång med träningen. Lovisas fem bästa tips:

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Träning

Graviditet

Kom i form