Så kickar du igång efter vabruari

HÄLSA

Har du legat hemma däckad av influensan, feber eller en långvarig förkylning.
Här tipsar PT:n och hälsocoachen Mårten Nylén om hur du kommer igång med träningen igen.
– Direkt efter sjukdom kan det vara smart att inte gå på högintensiv träning eller det tuffaste passet man har, utan kanske starta med lite lugnare träning, säger Mårten Nylén.

Vabruari är äntligen över och många börjar nu återhämta sig efter långa perioder av hosta, feber, förkylningar och influensa.

Och när du inte längre är bunden till sjuksängen så är det också dags att ta tag i det där med träningen. Här tipsar PT:n Mårten Nylén om hur du kommer igång igen efter sjukdom – eller om du helt enkelt kommit av dig helt med träningen.

Träna inte med feber

En viktig sak du bör tänka på är att du inte ska börja träna för hårt för tidigt. Det bästa är att vänta till du känner dig pigg och kry igen åtminstone med de högintensiva passen.
– En grundregel är att inte träna när man har feber eller halsont. Men lågintensiv träning till exempel promenader kan man ofta göra förutsatt att man inte har feber, halsont eller känner sig dålig, säger Mårten Nylén.

Foto: Magnus Liam Karlsson
Mårten Nylén tipsar om hur du kommer igång med träningen efter du varit sjuk.

Starta lugnt

Enligt Mårten Nylén så är det bästa när man ska komma igång efter en sjukdom att starta lugnt.

– Starta med lite lugnare träning. Ofta känner man av hur kroppen mår och känner man sig hängig så är mitt råd att avvakta lite till, och sen är det bara att trappa upp. Det finns flera typer av träning som är lågintensiva så det måste inte vara promenader. Det viktiga är att det inte är träning som ger så hög puls.

Lite varje dag

Om du inte är så träningsvan kan det också vara smart att anpassa nivån efter vad din kropp klarar av.

– Är du otränad så är det ofta bättre att göra lite varje dag än att gasa på hårt. Sen kan du lägga upp nivån när du kommit igång. Ju mer tränad du är desto bättre förutsättningar har kroppen för att anstränga sig.

Vad är ditt bästa tips om man är en ovan tränare? Hur ska man veta vilka pass, eller typer av träning som är lämpliga att börja med? Ska man kolla med sitt gym, skaffa en pt eller hur gör man?

– Det första man bör göra är att ställa sig frågan vad vill jag uppnå. Sedan tittar man på vad man kan göra för att uppnå detta. Gällande pass är det bra att veta vad passen gör så fråga på gymmet är smart, eller att testa på något lätt pass. Och det finns ju tusentals träningsformer och sätt så välj även efter vad du tycker är kul.

Träna hemma - Mårten Nylén tipsar 00:32
ARTIKELN HANDLAR OM