Bort med hänget – utan kniv

Snabbt uppstramande metoder som faktiskt fungerar

Slipp hänget och strama upp huden - utan kniv.

Nu finns nya metoderna som tar bort överflödigt skinn på lunchen och ger en föryngring utan ärr.

Längtar du efter rumpa och lår utan hudbristningar eller celluliter? Nu finns det relativt snabba metoder för den som inte vill lägga sig på operationsbordet.
Längtar du efter rumpa och lår utan hudbristningar eller celluliter? Nu finns det relativt snabba metoder för den som inte vill lägga sig på operationsbordet.

Det pågår en revolution inom hudvården. Slapp hud stramas upp, stretchmarks bleks, celluliter minskas, fettdepåer smälts och hängande magar tajtas till.

Utan kirurgi och lång rehabiliteringstid. Även om vi är långt från samma snabba och effektiva resultat som vid den klassiska kirurgin så har de nya metoderna med laser, radiovågor och infrarött ljus gett resultat man bara kunnat drömma om för några få år sedan utan invasiva ingrepp – och det helt utan ärr.

Laser först

Först ut var lasern som dök upp redan för 20 år sedan, då med långt ifrån samma avancerade teknik som i dag.

Nu kommer allt fler metoder som baseras på radiovågor, RF, som bygger på en annan del av det elektomagnetiska spektrumet. Till skillnad från laser, som absorberas av pigmentcellerna och behandlar hudens yta (chromophores) så baseras RF på värme, där huden hettas upp på djupet samtidigt som den kyls ner för att förhindra brännskador.

– Vi har haft otroligt fina resultat med nya Velashape som både reducerar fett, minskar celluliter och stramar upp hud, säger Annica Carlsson, operativt ansvarig på Akademiklinikens Skin science center.

Når två centimeter

Velashape är en fyrastegsteknologi bestående av infrarött ljus, radiovågor som når ett djup på två centimeter ner i huden, vacumsug och massage och har precis lanserats på den svenska marknaden. Den är det enda systemet i världen som fått ett godkännande från Amerikanska läkemedelsverket FDA gällande fettreducering och på fyra behandlingar har den minskat omfånget hos patienter med mellan 2-7 centimeter. I behandlingen värms huden upp till upp till 45 grader och ju högre temperatur, desto bättre blir effekten.

Men VelaShape är långt ifrån ensam på marknaden när det gäller nya teknologin.

Reducerar fett

En annan metod som använder sig av radiovågor är nya metoden Triollar och som också ska reducera fett och strama upp huden, då med hjälp av enbart radiovågor.

Metoderna Titan och ILS Skin tightening använder sig av enbart infrarött ljus, Tei system med elström.

Fantastiska resultat

Fraxel och Fractional är två av de senaste lasermetoderna på marknaden, båda med fantastiska resultat på huden såväl när det gäller celluliter som ärr och stretchmarks.

– Fraxel är överlägsen när det gäller reducering av både rynkor och stretchmarks. Visst känns det lite under behandlingen och man måste ha viss bedövning, men man kan gå tillbaks till jobbet direkt och det räcker ofta med 3–4 behandlingar för ett fint resultat, säger Pyra Haglund vid Stureplanskliniken.

Tidigare har överflödig hud bara kunnat tas bort kirurgiskt genom att skära bort överskottshuden, vilket är en stor operation som ger fula ärr och lång rehabilitering.

Celluliter och stretchmarks är fortfarande svårbehandlade men flera av de nya metoderna har gett förbluffande resultat med jämnare hudyta och betydligt blekare ärrvävnad.

– Det går aldrig att få bort dem helt, men det går att få en ordentlig förbättring i de flesta fall, menar Pyra Haglund.

Samtliga metoder kräver flera behandlingar och i vissa fall behövs en behandling då och då för att bibehålla resultatet.

Ganska höga kostnader

Priserna är dock än så länge ganska höga för de mest effektiva metoderna och en kur ger ungefär samma kostnad som ett kirurgiskt ingrepp.

Men det är det värt, menar Karin Oja Julander, klinikchef på Eriksbergskliniken som jobbar främst med lasermetoden Fractional:

– Fördelarna är så många. Du slipper bli sövd, du slipper genomgå ett stort kirurgiskt ingrepp och det blir heller inga ärr eller biverkningar.

Publisert: