Vattnet slukar upp stressen

Foto: Känn lugnet. Glid ner i 32-gradigt vatten och testa övningar som björnen, tranan, vågen och att gå på moln.
HÄLSA

Vatten gör oss harmoniska och stilla i sinnet.

Blunda, andas lugnt och djupt.

Njut av att bara försvinna bort i din egen värld en stund.

När skolstarten, jobbet och alla vardagliga rutiner drar igång som vanligt efter semestern kan det kännas tufft och ganska trist. Vi längtar kanske tillbaka till den härliga ledigheten, inga måsten, inga rutiner, inga möten och framförallt ingen stress.

Ett säkert sätt att komma undan stressen under nästan en timme är att glida ner i 32-gradigt vatten, blunda och låta dig guidas genom en vattenqigongklass.

På Sats i Nacka strand i Stockholm möts vi av Vicki Hofman-Bang som är vattenqigong-instruktör. Hon går och tänder levande ljus runt den sköna, varma, lilla poolen. Vi är åtta personer som ligger och guppar i väntan på det totala lugnet. Musiken är skön och rogivande.

Björnen, tranan och vågen

Klockan slår kvart över tolv och Vicki ber oss att sluta våra ögon, stå höftbrett isär mellan fötterna och bara andas. Hon guidar oss igenom ett program som innehåller bland annat björnen, tranan, vågen, att gå på moln, att flyga med mera. Vi sveper armarna runt, framför och bakom kroppen samtidigt som vi andas djupt och medvetet. Ögonen är slutna genom hela passet. Rörelserna är enkla och blir monotona ibland, vilket gör att det känns som en slags meditation. Det gör att man försvinner in i sin egen lilla värld.

Ljuv musik

Efter cirka en halvtimme är övningarna klara. Då ska vi lägga en flytkudde under nacken och en flytbanan under knäna. Bara slappna av och flyta runt. Det gör ingenting om man krockar. Har man kommit ner i varv och kan slappna av ordentligt kan man till och med slumra in. Känslan är härlig. Vattnet är behagligt, musiken är ljuv och lugnet sprider sig genom hela kroppen. All stress och alla måsten är som uppslukade av vattnet.

När klockan slår ett är det dags att börja vakna till liv igen. Lugnet finns kvar i kroppen. Den känns liksom lite seg och trött men samtidigt påfylld med energi.

Vattenqigong handlar väldigt mycket om att kunna stressa ner och vara i nuet, säger Vicki. Det är ett perfekt stresshanteringsprogram.

Andas lugnt

Och det handlar mycket om att kunna andas lugnt. Många har aldrig gjort det. Livet, med allt vad det innebär, har gjort att många andas kort och högt upp i bröstet.

Vattenqigong är alltså inget för dig som vill köra hårt och svettas. Här är det stilla lugna rörelser som gäller för att behålla lugnet. Och med hösten som nalkas kan det vara härligt att bara få ro om sig själv och låta sig svepas bort under en liten stund. n

Testa nära dig!

Sök efter vatten/aqua - pilates, -qigong, -wellness.  

www.atlantis-spa.com (Jönköping)

www2.rf.se/uppland/t3.asp?p=703690 (Bålsta)

www.sats.se (endast i Nacka Strand, Stockholm)

www.comwell.se (Varbergs kurort)

www.sturebadet.se (Stockholm)

www.selmaspa.se (Sunne)

SHIRIN RÅGBY DJAVIDI