”Varför är jag sötsugen hela tiden?”

Dietist Josefine Jonasson svarade på läsarnas frågor.

Josefine Jonasson är dietist på Viktklubb.se.
Josefine Jonasson är dietist på Viktklubb.se.

Hur påverkar en ”slö” sköldkörtel viktminskningen?
Jag har precis fått veta att jag har en underfunktion i min sköldkörtel.Hur påverkas min viktnedgång av det? Tar det lång tid innan det "sätter" fart? Jag har fått Levxin insatt och har nu tagit det i en vecka.
Josefine Jonasson säger: Vad skönt att Du fått medicin för Din underfunktion! Tyvärr har jag ingen koll på hur lång tid det tar innan det blir som det ska. Kolla med Din läkare, han/hon kan det där mycket bättre. ATT Du fått medicin kommer att göra att Du får bättre kontroll på Din vikt, DET är en sak som är säker i alla fall. Lycka till!

Hur mycket påverkar vatten viktnedgången?
Undrar hur stor betydelse det har med vattendrickande 1,5-2 l per dag, när det gäller viktminskningseffekten? Har himla svårt att få i mig så mkt vatten per dag, men innebär det då att min viktminskning kommer ta mkt längre tid? Tack!
Josefine Jonasson säger: Nej, Din viktminskning kommer inte att ta längre tid om Du inte dricker så mycket vätska varje dag. Däremot kan det vara så att Du känner Dig lite mer hungrig och trött. När man drar ner på maten får man också i sig mindre vätska och det kan bland annat påverka hur pigg man känner sig. Vatten i sig gör alltså inget speciellt med vikten.

Vad gäller med sötningsmedel?
Det är så mkt diskussioner angående sötningsmedel/socker. Vad är egentligen "bäst", både ur kroppslig och miljö synpunkt?
Josefine Jonasson säger: Ur miljösynpunkt har jag faktiskt ingen aning om vad som är bäst. Sukralos var ju tydligen skadligt eftersom det inte bryts ner ordentligt i naturen men jag vet inte mer än det jag läst i tidningarna. När det gäller kroppen och sötningsmedel så spekuleras det mycket i hur det egentligen är, om det är skadligt eller inte. Små mängder gör nog varken till eller från MEN det är viktigt att känna efter hur man själv påverkas. En del tycker sig känna ett större sug efter sötsaker när de druckit ex lightläsk medan andra känner att de blir av med sötsuget av att dricka en lightläsk. Det finns ingen vetenskap som styrker det ena eller det andra så känn efter hur just DU påverkas. Det allra allra bästa är förstås att dra ner på både sötningsmedel och socker men ingenting är farligt i rimliga mängder.

Hjälp! Jag hetsäter!
Vad ska jag göra för att komma över mitt hetsätande? är ständigt hungrig och känner mig stressad när jag äter. tänker på mat hela tiden. är jobbigt då jag vill gå ner i vikt
Josefine Jonasson säger: Det är svårt att handskas med hetsätning och det är svårt att ge ett kort & bra svar på hur man kan göra. Om man känner att maten och ätandet har "tagit över" och påverkar och hämmar ens liv så tycker jag att man ska söka professionell hjälp för det. Det finns oxå en ideell förening - OA (overeaters anonymous/anonyma överätare) som man kan ta kontakt med. Hemsida www.oasverige.org. Om man inte känner att det är så pass "allvarligt" så satsa på en regelbunden måltidsordning, bestäm dagen innan vad Du ska äta så slipper Du "deala" med Dig själv. Då känner Du oxå en trygghet i att Du vet vad Du ska äta under dagen. Ta Dig tid för reflektion när Du känner Dig stressad och vill äta. Vad beror det på? Kan Du hindra det på något sätt? Lyssna på Dig själv och var rädd om Dig.

Funkar det med ätardag?
Hur ställer du dig till metoden att ha en ätardag i veckan där man äter allt man vill ha under resten av veckan och håller en strikt diet runt 1000 kalorier under de andra dagarna?
Josefine Jonasson säger: Nja, jag vet inte ritigt, det beror på. Å ena sidan kan det vara bra för att man kanske lättare kan hålla kontrollen resterande dagar. Å andra sidan kan det vara så att man verkligen äter ALLT och faktiskt får i sig så pass mycket att man ligger stilla eller går upp i vikt pga det. Jämför kalorier med pengar: det spelar ingen roll om Du gör av med 200 kronor om dagen i en vecka eller om Du handlar för 1400 kronor på lördagen, Du har ändå gjort av med lika mycket pengar. det beror alltså helt på hur man fungerar och vilka mängder man pratar om. Runt 1000 kcal/dag tycker jag förresten INTE att man ska äta, risken är då stor att man faktiskt får i sig för lite näring 6 dagar i veckan. Risken är oxå stor att man tappar kontrollen för att man är så otroligt hungrig och sugen. Jag tycker att det är bättre att försöka få ett hälsosamt tänk kring maten och vare sig svälta eller frossa.

Kan man hårdbanta på dagen och frossa på kvällen?
Hur viktigt är det att jag äter ca 4mål om dagen utspritt? för det funkar inte att "hårdbanta" hela dagen och sen frossa på kvällen va?
Josefine Jonasson säger: Rent teoretiskt så spelar det inte jättestor roll faktiskt MEN risken är väldigt stor att man dels får i sig alldeles för mycket kalorier när man frossar på kvällen, 1300 kcal kommer man t ex lätt upp i genom att äta ostmackor och äta lite godis. De flesta mår inte heller så bra av att inte äta på hela dagen. OCH, icke att förglömma: Man tar lättare upp all näring från maten om man sprider ut den.

Har du tips på bra mellanmål för en allergiker som inte kan äta frukt?
Josefine Jonasson säger: Jajamen. Knäckemacka med magert pålägg, keso och bär, yoghurt och lite müsli/krossat knäckebröd... och DÄR tog idéerna slut.. Keso & bär är en personlig favorit, man håller sig ganska mätt på det oxå.

Varför bli jag sugen på söta saker hela tiden?
Josefine Jonasson säger: Det är svårt att veta men för många är det så att det går för lång tid mellan måltiderna. Försök äta någon frukt eller något till mellanmål så håller Du Dig lättare mätt och belåten, och förhoppningsvis mindre sugen.

Publisert: