Nu förbjuds giftig kemikalie i barnmatsburkar

Av: 

Susanna Vidlund

Hälsa

Det kan orsaka cancer och hormonstörningar.

Det kan påverka våra möjligheter att få barn.

Nu förbjuds det hormonstörande ämnet bisfenol A i lock till barnmatsburkar i Sverige, rapporterar SR Ekot.

– Det här är ett paket för att hantera bisfenol A i Sverige eftersom det är farligt, giftigt, cancerframkallande och hormonstörande, säger miljöminister Lena Ek till Ekot.

Känsliga barn

Det är i lock till barnmatsburkar som regeringen nu fattar beslut om att plastkemikalien Bisfenol A ska förbjudas. Det finns två skäl till att man inskränker förbudet till barnmatsburkar, enligt Lena Ek.

– Dels därför att barn är särskilt känsliga dels därför att vi tror att det främst används i sådana produkter.

Det utesluter dock inte fler förbud i framtiden. Flera myndigheter, bland annat Kemikalieinspektionen får nu i uppdrag att se över förekomsten av bisfenol A i andra produkter, exempelvis leksaker och kvitton.

Viktigt steg

Det är redan förbjudet med bisfenol A i nappflaskor. Redan i dag är det många barnmatstillverkare som lever upp till det nya förbudet.

Mikael Karlsson, som är ordförande för Naturskyddsföreningen, anser dock att det är ett viktigt steg framåt mot en giftfri miljö.

– Det återstår ju väldigt mycket att göra eftersom barn utsätts för bisfenol A från inte bara barnmatsförpackningar utan även andra matförpackningar, säger Mikael Karlsson, som är ordförande för Naturskyddsföreningen.

I vattnet vi dricker

Man misstänker också att bisfenol A kan förekomma i dricksvatten, eftersom att man numera ofta isolerar gamla rör med plast, så kallad relining.

Branchorganisationen Svenskt vatten har därför föreslagit ett förbud mot relining, men miljöministern menar att man måste utreda saken mer först.

ANNONS

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Extern länk från Werlabs

Välj ditt test här!

Publisert: