Ta fram hinken – nu är den här

Vintertraditionen kräksjukan har tagit fart senaste veckorna

TURADES OM PÅ TOA Stina Nordehorn, 25, och Kristoffer Klintberg, 27, fick vinterkräksjukan för två veckor sedan. ”Jag och min sambo turades om att springa på toaletten hela natten”, säger Stina.
TURADES OM PÅ TOA Stina Nordehorn, 25, och Kristoffer Klintberg, 27, fick vinterkräksjukan för två veckor sedan. ”Jag och min sambo turades om att springa på toaletten hela natten”, säger Stina.

Årets julklapp lär det aldrig bli – trots att tusentals svenskar ger den till varandra varje år.

Nu är vinterkräksjukan här igen.

– Det kan sätta riktig fart över jul och nyår när folk träffas och reser, säger Kjell-Olof Hedlund på Smittskyddsinstitutet.

Längdskidåkning, Kalle Anka på julafton – och kräksjuka.

Nu är den svenska vintern här igen.

Sedan sex år tillbaka analyserar Smittskyddsinstitutet alla sökningar med ordet ”kräk” på Vårdguidens hemsida, för att på så sätt skapa sig en bild av vinterkräksjukans spridning.

Och nu är den här med besked.

Smittades av ettåring

– Ja, alla tecken tyder på att det har ökat allt mer de senaste veckorna. Det är väldigt klart, både inom vården och i övriga samhället, säger Kjell-Olof Hedlund, chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet.

Hittills har spridningen av vinterkräksjuka inte accelererat lika fort som tidigare år. Därmed inte sagt att den här vintern kommer att bli mindre besvärlig.

– Det som kan hända är att det när som helst dyker upp en ny, stygg virusvariant. Det kan sätta riktig fart över jul och nyår när folk träffas och reser, säger Kjell-Olof Hedlund.

Stina Nordeborn, 25, och hennes sambo Kristoffer Klintberg, 27, behövde inte invänta julledigheten.

Efter att ha barnvaktat Stinas ettåriga systerdotter för drygt två veckor slog viruset till.

– Det var första gången jag hade vinterkräksjukan. Jag och min sambo turades om att springa på toaletten hela natten. Det var nog en rolig syn om man såg det utifrån, säger Stina Nordeborn.

Blir värst i söder

Enligt de rapporter Smittskyddsinstitutet får in från sjukhuslaboratorier över hela landet tycks problemen den här vintern bli som värst i de södra delarna av Sverige – tvärtemot hur det såg ut förra vintern.

– Folk får ju vinterkräksjukan varje år, men just den här vintern har det varit fler än vanligt i min bekantskapskrets, säger Stina, som själv bor i Malmö.

Stina och Kristoffer var inte de enda som blev smittade av systerdottern.

I princip alla som kom i ettåringens väg trillade dit.

– Hon kommer att få höra länge om det här, säger Stina.

Publisert: