Magsjukevaccin för barn blir billigare

HÄLSA

Första barnvaccinet mot diarréer ingår nu i högkostnadsskyddet.

Ett beslut som innebär att tusentals barn kan slippa bli inlagda på sjukhus.

Vaccinet Rotarix är ett drickbart vaccin som ges i två doser och skyddar de minsta mot rotavirus. Ett mycket smittsamt virus som drabbar de allra flesta småbarn och kan orsaka svåra diarréer. I allvarliga fall leder det till uttorkning.

Uppskattningsvis söker 15- 40 000 barn om året vård för den här typen av diarrésjukdom. Mellan 3 000 och 4 000 blir inlagda på sjukhus.

Ansågs för dyrt

När Rotarix kom för några år sedan förordade experterna en global vaccinering. De studier som gjorts visade att vaccinet har en 85-procentig skyddseffekt mot allvarlig rotavirusinfektion. Detta utan att ge några allvarliga biverkningar.

Då ansågs vaccinet dock för dyrt och att sjukdomen var för lindrig för att det skulle vara värt att låta det ingå i högkostnadsskyddet. Dessutom ville man vänta och se om det eventuellt skulle ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet.

Har tänkt om

Men så blev det inte och myndigheterna har nu tänkt om. I dag anser Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket att Rotarix är kostnadsbesparande och beviljar därför vaccinet subvention.

Rotarix är det första vaccinet för barn som beviljas subvention utanför det vanliga vaccinationsprogrammet. De som vill vaccinera sitt barn kan vända sig till barnavårdscentralen och fråga om de erbjuder vaccinering. Första dosen ska helst ges då barnet är mellan 6 och 12 veckor.

– Beslutet innebär att det blir billigare för föräldrar att skydda sina spädbarn mot den absolut vanligaste orsaken till allvarlig magsjuka hos små barn, säger Andreas Heddini i ett pressmeddelande.

Han är medicinsk rådgivare på läkemedelsbolaget bakom vaccinet.

Även Kari Johansen, på Smittskyddsinstitutet gläds åt beslutet.

– Äntligen kan efter lång väntan tiden vara mogen för ett vaccin mot rotavirus, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM