Måttet som avslöjar könet på bebisen

avSara Milstead

HÄLSA

Glöm hjärtljud och skrock – här är metoden som funkar

Foto: BJÖRN LINDAHL, THINKSTOCK, COLOURBOX
RÄTT MÄTT Caroline Wiberg, 30, är i åttonde månaden. Hennes byst har växt med tio centimeter – vilket enligt författaren Jen Pincott borde innebära en dotter. ”Så långt är det ju rätt”, säger Caroline.

Kinesiska kalendrar, pendlande ringar och metalltrådar mot ryggen.

För den som vill ta reda på bebisens kön finns många skrönor att välja bland.

Nu avslöjar en ny bok metoden som verkligen fungerar.

”Smal mage – då är det en pojke.”

Få ting kan sätta i gång en pseudovetenskaplig diskussion såsom en kvinna i grossess.

– Vi stöter på en del sådant, men egentligen tror jag att det bottnar i att man vill prata och fantisera om barnet, och det är bra, säger barnmorskan Gunilla Herlitz och fortsätter:

– En vanlig missuppfattning är att vi som barnmorskor kan veta vad barnet har för kön baserat på fosterljudet. Det har ju sagts att högt fosterljud tyder på en flicka. Det stämmer förstås inte.

Hemligheten avslöjas

Men nu kommer alltså boken som påstår sig veta tricket.

Hemligheten avslöjas nämligen av bröststorleken, hävdar författaren Jena Pincott. Hos gravida som väntar flickor blir bysten större – i snitt växer den åtta centimeter i omkrets jämfört med normalt.

Ett mått som stämmer in ypperligt på Caroline Wiberg, 30, som väntar sitt första barn om drygt en månad.

– Bysten har vuxit 10 centimeter och jag vet att jag väntar en flicka. Så så långt är det ju rätt. Fast jag har svårt att tro att det skulle vara sant. Brösten hade kanske vuxit lika mycket om det hade varit en pojke, säger hon.

”Hoppas det”

Jena Pincott hävdar även att kvinnor som äter stora mängder choklad får sötare barn – eller i alla fall mer utåtriktade.

Det glädjer Caroline desto mer.

– Ja, jag hoppas det! Jag äter extrema mängder choklad. Min barnmorska har faktiskt varnat för det, för att barnen kan bli stora då. Och blir de större ­kanske de blir gladare också?

Om en månad får vi ­veta om Carolines bebis har gynnats av chokladdieten. Till dess – här är fler intressanta fakta om graviditeter.

7 saker som du inte kände till

Det är inte magen som avslöjar könet

1.  En polsk studie på 120 gravida kvinnor fann att bysten växte 8 centimeter i omkrets hos de som väntade flickor, jämfört med bara 6,3 centimeter hos de som födde pojkar. Förklaringen är att pojkarna tar mer energi av mamman, då de blir större i snitt. En annan ledtråd är att titta på pappans släktträd. Finns det förvånansvärt många bröder i familjen? Då ökar chansen att barnet blir en pojke.

Alla män är mammas pojkar

2.

Pappa är lik sin mamma.

Man brukar säga att alla barn ärver 50 procent av anlagen från mamman och 50 från pappan. Detta är inte riktigt sant. Mannens spermier bestämmer barnets kön och den manliga kromosomuppsättningen är XY (jämfört med den kvinnliga, XX). Men eftersom Y-kromosomen är så mycket mindre än X-kromosomen och innehåller en mindre mängd DNA, får pojkbebisen förhållandevis fler anlag från mamman.

Chokladälskare får sötare barn

3. En studie från Finland har ‧funnit att gravida som åt stora mängder fick barn som var mer utåtriktade, glada och mindre frustrerade. Förklaringen ligger i den dos av lycko-endorfiner som chokladen ska ge upphov till, och som uppenbarligen har långtidsverkande effekt.

Därför är ditt nyfödda barn ”perfekt”

4.

Din bebbes leende stänger ner den del av hjärnan som är kopplad till negativa känslor.

En artikel i Pediatrics har bevisat med hjärnröntgen att mammor generellt lyser upp av glädje vid åsynen av en leende bebis. Men det är ändå ingenting jämfört med att få ett stort smile av sin egen avkomma! Inte ens choklad är mer belönande för hjärnan, enligt neurologerna.

Inte nog med det – bebisens glädjeyttring stänger ner den del av vår hjärna som är behäftad med kritik, dömande och negativa känslor.

Jo, illamående är bra!

5. Det kan verka paradoxalt att många gravida går i gång på junkfood, men kräks voluminöst vid åsynen av en sparris. Forskare har förklarat det med ”förgiftningsteorin”. Under de första veckorna av graviditeten är fostret som känsligast och naturens sätt att undvika att vi stoppar i oss någonting skadligt är att orsaka kraftigt illamående. Många farliga ämnen i naturen finns i kött, som kan innehålla bakterier och virus. Ost – särkilt mjuka och opastöriserade – kan bära på listeria och grön‧saker kan vara giftiga eller infekterade.

Förlossningssmärtan är den lättast glömda – hos vissa

6. För många kvinnor falnar BB-traumat ganska snabbt. För andra förblir dock smärtan ett ständigt levande minne. Professor Ulla Waldenström från Karolinska institutet bad 1 400 kvinnor uppskatta smärtan från sin förlossning. Fem år senare ombads samma kvinnor att åter göra en skattning av hur ont de hade. För hälften av kvinnorna hade minnet av plågan då ebbat bort, medan den andra hälften rankade smärtan som lika jobbig eller värre. Ju positivare upplevelsen hade varit, desto bättre mådde mammorna ‧psykiskt.

Därför startar – oftast – förlossningen när du sover

7. Om dina värkar kom under småtimmarna är det förmodligen ingen slump. Då är utsöndringen av hormonerna österiol och oxytocin som störst, vilket kan få livmodern att dra ihop sig hos gravida ‧kvinnor.

Evolutionspsykologer har förklarat att förlossningen gynnas av att vi på natten är som mest avslappnade och lugna.