Svårt få hjälp om något går snett

HÄLSA

Svensk läkare: Viktigt träffa kirurgen först

– Lita inte på att de svenska företagen har koll på läkarnas kompetens och räkna inte med att få hjälp hemma om något går snett, säger Hans Holmström, plastikkirurg och professor på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

Michael Olenius och Hans Holmström.

Visst finns det duktiga kirurger utomlands som är lika skickliga på att utföra en bröstoperation eller ett ansiktslyft som en svensk kirurg.

Problemen börjar när du kommer hem, menar Michael Olenius, plastikkirurg och ordförande i Svensk förening för estetisk plastikkirurgi.

– Det kan vara svårt att veta vart man ska vända sig om det blir komplikationer eller om det måste korrigeras, menar Michael Olenius.

– Vi har en hel del erfarenhet av främst unga kvinnor som kommer och söker hjälp hos oss när något gått snett efter en operation utomlands.

Inte utbildade i plastikkirurgi

Även Hans Holmström, plastikkirurg, överläkare och professor på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg har erfarenhet av operationer som gått snett utomlands.

– Det är främst operationer som gjorts i östländerna, där läkarna ofta inte är utbildade i plastikkirurgi, säger Hans Holmström.

Han tycker att man bör vara noga med var man opererar sig, men menar att det naturligtvis även utomlands finns duktiga plastikkirurger.

– Försök att hitta de som specialiserat sig, säger Hans Holmström.

Den vanliga svenska sjukvården har ofta varken resurser eller kunskaper nog att ta hand om en infektion efter en bröstförminskning eller någon annan estetisk plastikoperation.

Gör egna efterforskningar

Även om det aldrig finns några garantier med en operation, så är det viktigt att göra egna efterforskningar kring både kliniken och kirurgen.

– Den viktigaste regeln är att aldrig någonsin gå igenom en operation utan att ha träffat doktorn först, det är i det närmaste en dödssynd. Jag skulle själv aldrig lägga mig på operationsbordet om jag aldrig träffat kirurgen förut, säger Michael Olenius.

Försök också att ta reda på om kirurgen är medlem i en estetisk plastikkirurgi-förening, då det betyder att läkaren i alla fall är skolad och har kompetens för de operationer han eller hon utför.

Läs mer:

Petra Weiss