Omskurna män löper mindre risk att få hiv

HÄLSA

Risken att drabbas av hiv är 60 procent lägre för män som är omskurna än för män som har förhuden kvar. Det visar ny forskning som presenterades på tisdagen.

Varje år smittas fem miljoner människor världen över av hiv. Spridningen av smittan ökar snabbt, främst i kristna länder. I muslimska länder är smittspridningen långsammare, uppger Dagens Nyheter.

Nu visar en ny vetenskaplig studie, gjord av franska och sydafrikanska forskare, att den muslimska traditionen med manlig omskärelse kan vara en förklaring. Forskarna har låtit omskära närmare 1 650 män och följt dem under 18 månader. Under den tiden smittades 20 av dem av hiv. I en kontrollgrupp med icke omskurna män, hiv-smittades mer än dubbelt så många, 49 personer.

Tar större risker

Trots den positiva effekten tror inte Lars-Olof Kallings, FN:s speciella sändebud för hiv och aids i Östeuropa, att fler män kommer att vilja omskära sig.

– Det är inte så troligt att det går att genomföra i stor skala i kulturer där det inte är vanligt. Jag skulle också gissa att det är extra känsligt i länder där det finns spänningar mellan muslimsk och kristen befolkning, säger han till Dagens Nyheter.

Studien visade också att omskurna män tar större risker och oftare har oskyddat sex än män som inte är omskurna. I längden kan därmed den minskade risken att smittas hiv försvinna.

Annica Lundbäck