Naturmedel innehöll bly

Läkemedelsverket varnar för ayurvedamedicin

Läkemedelsverket går ut med en varning för det ayurvediska preparatet Ayu 69 Shaktiton. Medlet har visat sig innehålla en mycket hög halt av bly.

Upptäckten gjordes i samband med att en patient i Stockholms län utreddes för sina höga halter av bly i blodet. Analyser vid enheten för arbets- och miljömedicin i Stockholms läns landsting visade att tabletterna patienten ätit innehöll 8,2 mg bly per styck. På förpackningen rekommenderas fyra tabletter om dagen – det vill säga 32,8 mg bly varje dag.

60 gånger för mycket

Enligt världshälsoorganisationen WHO:s riktlinjer bör inte en vuxen person få i sig mer än 3,6 mg bly - per vecka. Följer du doseringsanvisningarna för Ayu 69 Shaktiton får du alltså i dig mer än 60 gånger så mycket bly.

– Äter du det här preparatet enligt rekommendationen blir du blyförgiftad. Så är det bara, säger Per Gustavsson, docent och överläkare vid enheten för arbets- och miljömedicin i Stockholms läns landsting.

Nervsystemet skadas

Bly kan leda till skador på nervsystemet, och riskerar också att skada njurarna och blodbildningen.

– Det här är en giftig tungmetall som är farlig. För gravida kvinnor är det särskilt olämpligt – de får inte ens arbeta med bly, säger Per Gustavsson.

Har slutat säljas

Företaget Ayur-Veda AB i Markaryd, som tidigare sålt Ayu 69 Shaktiton via sin hemsida, har nu slutat sälja preparatet. De har också rekommenderat alla sina återförsäljare att ta bort det ur sitt sortiment.

– Så fort vi fick veta det här kontaktade vi alla som köpt preparatet per telefon, e-post eller brev. Ingen som har köpt det från oss under det senaste halvåret har missat den här informationen, säger Lennart Eriksson, vd för Ayur-Veda AB.

Enligt honom rör det sig om under 100 personer. Samtliga kommer att få sina pengar tillbaka.

Fakta/Ayurveda

Annica Lundbäck

Publisert: