Tandvärken tog 12-åringens liv

avTobias Carlsson, Minimedia

Tandvårdsförsäkringarna i USA
lämnar många människor utanför

I Sverige är det fri tandvård till och med det år man fyller 19.

Så är det inte i USA.

Det fick 12-årige Deamonte betala ett obeskrivligt högt pris för.

Foto: SXC.HU

När Lynda Paskiewicz förlorade sitt arbete för två år sedan försvann också tandvårdsförsäkringen.

Det gör att hon numera tvingas packa in sina två barn – Lulu, 7, och Mikey, 8, – i bilen och köra i timmar till den tillfälliga gratiskliniken.

– Utan det här vet jag inte vad jag gjort. För hon behöver tandvård nu, och han behöver tandvård nu. Och jag kan nog också behöva lite, säger Lynda till CBS News.

Katastrofala konsekvenser

Familjen Paskiewicz är långt ifrån ensamma. Enligt CBS News uppskattas det att 12 miljoner barn kan få stora problem att ha råd med tandvård i USA.

Och det finns alla anledning att ta den siffran på största allvar – för konsekvenserna av eftersatt tandvård kan bli katastrofala.

Bakterier spred sig till hjärnan

Det som började med vanlig tandvärk för 12-årige Deamonte för drygt två sedan slutade nämligen i tragedi när han sex veckor senare avled. Den uteblivna tandvården gjorde att bakterier från det variga såret hann sprida sig till hjärnan.

Trots två akuta hjärnoperationer kunde läkarna inte rädda hans liv.

Precis som i familjen Paskiewicz fall hade Deamontes mamma Alyce låg eller ibland ingen inkomst. Familjen hade fullt upp med att överhuvudtaget ha någonstans att bo och någon tandvårdsförsäkring var det absolut inte tal om.

”Ta hand om tänderna innan det blir problem”

Men Deamontes död i februari 2007 har inte gått obemärkt förbi.

– När det väl börjat göra ont innebär det oftast att det krävs mer vård – vilket innebär högre kostnader, säger tandläkaren Gene Shoemaker, som hjälper till på den tillfälliga kliniken.

– Vårt mål är att ta hand om tänderna innan det blir problem som kan få tragiska följder.

 

ARTIKELN HANDLAR OM

Hälsa

Munhälsa