Floating ger dig flyt

HÄLSA

Hälsa har provat de nya avslappnings-
trenderna för folk i farten

1 av 2 | Foto: PER BJÖRN
Instängd i en tank. Innan det går att slappna av måste man trivas med att det är tyst och mörkt.

Flyt först i viktlöshet och låt sedan örterna få tankarna att flyta.

Det är en av de nya trenderna inom avslappning.

- Många behöver floatingen för att koppla av innan de ska masseras med örter, säger Martina Carlson på Clinique Insideout i Stockholm.

Både floating och aromaterapi har funnits i Sverige i några år. Båda behandlingsformerna lindrar stress och spänningar. Floating är att ligga i en tank med saltvatten och flyta. Tanken ska helst vara både ljus- och ljudisolerad så inga intryck kommer in.

Floating kommer ursprungligen från USA, där användes flyttankar redan på 1950-talet för att undersöka hjärnans medvetandenivåer.

Aromaterapi är en urgammal kunskap om blommor och växters välgörande verkan på kroppen. I dag är det aromaterapeuter som förvaltar denna kunskapstradition.

De eteriska oljorna kan hjälpa till att lindra och motverka förkylningar, bygga upp immunförsvaret, lindra lättare depressioner, motverka sömnproblem och menssmärtor. Behandlingsformerna kan exempelvis vara massage, aromalampor, doftkrus och bad.

Oljorna kombineras efter vilken typ av problem som personerna har. Det finns oljor för i stort sett alla besvär. Men aromaterapeuten ser alltid till helheten, både kropp och själ, när oljorna som du ska masseras med blandas ihop.

I och med att stress blir ett allt större problem i samhället blir sätten att motverka och lindra den allt fler. Kombinationen av floating och aromaterapi är ett av de nyaste tillskotten i denna växande bransch.

- Många människor vill unna sig något extra när de har jobbat hårt, att både floata och ta aromaterapi passar många, säger Martina Carlson.

Kroppen har slappnat av

Floating och aromaterapi kompletterar varandra bra. Efter floatingen är kroppen avslappnad, musklerna mjuka och man kan tillgodogöra sig aromaterapimassagen bättre.

- Floating och aromaterapi är också utmärkta var för sig, säger Karin Wieslander, aromaterapeut och massör.

Saltet som används i floatingtanken kommer från Tyskland. Vattnet är väldigt salt, så du flyter helt viktlöst. Saltet sägs även hjälpa mot reumatism, psoriasis och stela leder.

Enligt Martina Carlson är det väldigt individuellt hur folk reagerar på floatingen. Människor som är uppe i varv kan ha problem att vara ensamma i floatingtanken. De tvingas möta sig själva.

- Men de flesta blir väldigt förtjusta, och ser det som ett unikt tillfälle att först få vara ensam och sen få ny energi med aromaterapin.

Två timmars himmelrike

Solarier, trånga hissar och grottor är saker som kan ger mig kalla kårar. Jag lider nämligen lite av klaustrofobi, men nu har jag frivilligt gått med på att kliva ner i en ljud- och ljusisolerad tank där jag ska flyta viktlöst i 45 minuter.

Här hittar du floating och aromaterapi

Inna Törnroos