Ny forskning: Starkt samband mellan livssyn och hälsa

Av: 

Karin Holmberg

Ny statistik visar ett starkt samband mellan livssyn och hälsa. Personer med en positiv syn på livet har renare kärl och bättre lungfunktion än de som ser dystert på livet.
Ny statistik visar ett starkt samband mellan livssyn och hälsa. Personer med en positiv syn på livet har renare kärl och bättre lungfunktion än de som ser dystert på livet.

Forskning & vetenskap

Glad och positiv eller dyster och negativ?
Din syn på livet kan vara viktigare än du tror – och inte bara för din sinnestämning utan även för din hälsa.
Ny statistik, från forskningssatsningen SCAPIS, visar nämligen att personer med en positiv syn på livet har renare kärl och bättre lungfunktion än de som ser dystert på sin tillvaro.

Den nya statistiken, från  Hjärt-Lungfondens stora forskningssatsning SCAPIS, visar att människor med en positiv syn på livet har bättre kärlhälsa och lungfunktion samt lägre BMI jämfört med människor som ser dystert på tillvaron.

– De siffror vi har fått fram tyder på ett samband mellan människors livssyn och deras hälsa. Nu vill vi undersöka i hur stor utsträckning detta beror på livsstil och hur mycket som kan vara en direkt effekt av människors inställning till livet, säger Gunnar Engström, professor i medicinsk epidemiologi vid Lunds universitet och ansvarig för SCAPIS-studien i Malmö i ett pressmeddelande.

Inkluderar 30 000 svenskar

Resultatet bygger på en enkätundersökning utförd inom SCAPIS, ett världsunikt forskningsprojekt som inkluderar 30 000 svenskar. Som en del i projektet har 5 200 slumpmässigt utvalda Malmöbor i åldern 50–64 år svarat på frågor om hur optimistiska och tillfreds med livet de är. Deltagarna har även genomgått omfattande hälsoundersökningar med bland annat datortomografi och mätning av lungfunktionen.

I den grupp som var minst nöjd med livet var andelen personer med kalk i kranskärlen 11 procent fler jämfört med den grupp som var mest positiv.

– Målet med SCAPIS är att kunna förutsäga vem som riskerar att drabbas av hjärt- eller lungsjukdom, och att ta fram skräddarsydda behandlingar så att fler får ett längre och friskare liv. Gunnar Engströms forskning kan få stor betydelse i strävan efter att kunna förebygga våra stora folksjukdomar, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden i pressmeddelandet.

Fakta: Om hjärt-kärlsjukdom 2018

  • I Sverige lever 1,9 miljoner människor med någon form av hjärt-kärlsjukdom.
  • Över 30 000 människor dör varje år av hjärt-kärlsjukdom i Sverige.
  • De dödligaste hjärt-kärlsjukdomarna är hjärtinfarkt, plötsligt hjärtstopp och stroke.
  • Forskningens utmaningar i dag är bland annat att kunna förutse hjärt-kärlsjukdom och att utveckla mer individanpassade behandlingsmetoder.
  • Under 2017 fick Hjärt-Lungfonden ansökningar om forskningsanslag på cirka 1,9 miljarder, och kunde dela ut ett nytt rekordbelopp – drygt 340 miljoner kronor – till forskning om hjärt- och lungsjukdom. För tio år sedan låg samma siffra på 140 miljoner.
  • Hjärt-Lungfonden stödjer löpande flera hundra vetenskapligt utvalda forskningsprojekt vid landets institutioner.

Källa: Hjärt-Lungfonden

ANNONS

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Extern länk från Lyko

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Enkelt prov kan avslöja risken för hjärtinfarkt

ÄMNEN I ARTIKELN

Forskning & vetenskap

Lunds universitet