Solkrämerna kan orsaka hudcancer

Av: 

Johanna Klaasen

Medicin

Vi smörjer in oss som aldrig förr.

Ändå får allt fler hudcancer.

Amerikanska forskare varnar nu för att de nya solkrämerna kan göra mer skada än nytta.

Varje sommar spenderar svenskarna miljoner kronor på solkräm. Utbudet av olika preparat är numera enormt och konsumenterna kan välja mellan krämer som skapar en skyddande hinna mot solen eller andra varianter som absorberas av huden och aktiveras då solljuset tränger igenom.

Nya hälsoproblem

De allra senaste krämerna kombinerar båda dessa egenskaper. Men det paradoxala är att dessa krämer innehåller ingredienser som skapar nya hälsoproblem, skriver Daily Mail.

DNA-skador

Enligt den senaste forskningen från University of California kan de kemikalier som används i krämerna för att stoppa UV-strålningen nämligen reagera negativt mot solljuset – och då orsaka DNA-skador som i sin tur kan leda till cancer.

Dessutom kan konserveringsmedlet i krämerna ta sig igenom det yttersta hudlagret och lagras i kroppen, skriver tidningen.

Men läkaren Michael Prager vid British association of cosmetic säger att det finns ett alternativ som kan lösa problemet. Svaret är krämer baserade på antioxidanter som finns naturligt i frukt, bär och grönsaker.

T-shirt bra skydd

Men många i branschen är skeptiska och läkaren Birch Machin säger att man ändå bör förlita sig på de solskyddsprodukter som finns i handeln. Men också på mer klassiska knep som t-shirt – och sunt förnuft.

– Det betyder att bära en hatt och hitta ett träd när solen blir för varm, säger han till Daily Mail.

ANNONS EXTERN LÄNK

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår - välj ditt test här.

Werlabs

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Medicin