Koffeinkicken – en illusion?

Publicerad:
Uppdaterad:

Inre hälsa

Blir du pigg av kaffe?

Det är troligen bara en illusion. I alla fall om du är van kaffedrickare.

Nya studier visar att koffeinets effekter inte alls är lika stora som man tidigare trott.

Foto: colourbox

Nu kan du ta en kopp kaffe innan läggdags med gott samvete,

De stimulerande effekterna av koffein är troligen inget annat än en illusion enligt studier vid avdelningen för experimentell psykologi vid universitetet i Bristol. Studien publicerades nyligen i den medicinska tidskriften Journal of Neuropsychopharmacology.

Liten skillnad

I testet ingick 379 personer som fick avhålla sig från koffein i 16 timmar innan de fick antingen koffein eller placebo. Därefter fick de genomgå flera test för att se om de som fått koffein var lite piggare.

Men skillnaden mellan de som fick koffein och de som fick placebo var mycket liten.

Utvecklar tolerans

Det visade sig att de som dricker kaffe regelbundet utvecklar en tolerans mot de effekter som koffein kan ge, som oroskänslor men också känslan av att bli piggare. Men medan regelbundna kaffedrickare kanske känner sig piggare av kaffe så visar studier att det egentligen bara beror på att de inte druckit kaffe på ett tag och känner ett sug efter det.

– Vår studie visar att det inte ger några fördelar att dricka koffein - även om vi tycker att vi känner oss piggare. Det är bara koffeinet som gör oss normala igen. Å andra sidan, medan koffein kan öka oroskänslorna så betyder toleransen för de flesta kaffedrickare att effekten är försvinnande liten, säger Peter Rogers, en av forskarna bakom studien.

Graderade sin pigghet

Ungefär hälften av deltagarna drack aldrig eller sällan kaffe medan andra halvan drack mellan till mycket kaffe. Samtliga ombads gradera sin personliga oro, pigghet och huvudvärk före och efter intaget av koffein eller placebo. De fick också göra en del tester på dator för att undersöka skillnaderna i minne, uppmärksamhet och vaksamhet.

Den halvan av gruppen som drack kaffe medel till ofta och fick placebo uppgav att de blev mindre pigga och fick mer huvudvärk, något som inte uppgavs bland de som fick koffein.

Däremot var den grupp som drack mellan till mycket kaffe inte piggare innan koffeinet eller placebon jämfört med efteråt och i jämförelse med den grupp som drack inget eller lite kaffe, något som kan tyda på att koffein bara gör kaffedrickarna "normala" och inte alls piggare.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN