Varning för att köpa graviditetstester på nätet

Av: 

Caroline Hougner

Hälsa

– Läkemedelsverket slår larm efter kontroll

Allvarliga brister har upptäckts på flera av de graviditetstest som går att köpa på nätet. Det visar en kontroll läkemedelsverket nyligen gjort.

För att se om nättesterna var lika tillförlitliga som de tester vården använder beställde Läkemedelsverket ett 50-tal graviditetstester som ligger ute till försäljning på internet. Trots olika namn visade sig flera vara identiska när de anlände. En närmare granskning av de 35 som var av olika fabrikat visade att ett stort antal inte lever upp till de regler som finns på området.

Många fel funna

Bland annat saknades bruksanvisning, CE-märkning och i vissa fall hade testet ett annat namn på förpackningen än det som angavs när man beställde testet på nätet. Inte sällan var informationen på förpackningen dessutom skriven på engelska. I nio fall fanns ingen ytterförpackning alls.

– Konsumenter bör vara medvetna om de legala krav som ställs på produkter avsedda för hemmadiagnostik. Det är tillverkaren som ska se till att produkten uppfyller kraven, säger Helena Dzojic från Läkemedelsverkets enhet för medicinteknik i ett pressmeddelande.

Uppmanas kontakta

Nu uppmanas kvinnor som beställt ett graviditetstest på nätet att kontakta Läkemedelsverket om testet saknar bruksanvisning, CE-märke eller om något annat inte stämmer med den informationen som gavs på hemsidan där testet fanns till försäljning.

ANNONS

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Extern länk från Werlabs

Välj ditt test här!

Publisert: