Ögonlyft på två timmar

Publicerad:
Uppdaterad:

Hälsa

Nu slipper Pipsa, 40, obehag och överskottshud

1 av 3 | Foto: privat
Före

När Pipsa Piipari, 40 år, berättade att hon skulle operera ögonlocken var det få som förstod varför.

Att hon hade haft svårt att se ordentligt på höger öga för att ögonlocket låg på fransarna hade ingen tänkt på.

- Jag gick alltid och höll upp hela pannan för att kunna se ordentligt, säger Pipsa i dag.

När Pipsa Piipari satt framför datorn eller teven blundade hon med högra ögat eftersom det blev för tungt att hålla upp allt överskottsskinn som låg på ögat och fransarna.

Följden blev att hon fick ont i huvudet och när kvällen kom var hon helt slut i musklerna kring ögat. Synen påverkades och det blev jobbigt att fokusera.

– Det var alltid ett störningsmoment. Jag såg hela tiden mina ögonfransar på högra ögat för allt skinn låg och tyngde ner dem, säger Pipsa.

Hängde redan som liten

När hon tänker tillbaka och tittar på gamla foton kan hon se att hon har varit sned på framför allt högra ögat ända sedan hon var liten.

– Om jag tittar på ettans skolfoto så syns det redan då. Jag har fått en sida av mamma och en av pappa. Mamma har vanliga ögonlock och pappa har hängiga, säger Pipsa.

För några år sedan började hon fundera på en operation, hon klippte ut annonser och läste på om ingrepp och priser. När hon fyllde fyrtio skramlade kompisarna ihop en rejäl summa i present så att hon skulle kunna göra slag i saken.

”Stod inte ut längre”

– Till slut stod jag inte ut, det var för tungt och jag var så trött i ansiktet varenda kväll. Och i höstas började mitt högra ögat rinna mycket och då bestämde jag mig, säger hon.

Hon är mycket noga med att påpeka att hon inte opererade sig av skönhetskäl, det hade ingenting med hennes utseende att göra. Det var rent praktiskt för att slippa ständig huvudvärk och obehag.

Operationen tog knappt ett par timmar och utfördes under lokalbedövning. Förutom ett blodtrycksfall så gick allt bra och nästan genast kände Pipsa en enorm skillnad.

– Det var så skönt! Jag lyfte inte pannan men kunde se ordentligt ändå, säger hon och ler.

Nu har det gått ett halvår sedan operationen och av snitten syns ingenting. Blicken är öppen och klar och hela hon ser piggare ut.

– Jag har aldrig tänkt på att jag har rynkor eller så, men nu ser jag ju vilken skillnad det blev. Högra ögat tyngde ju ner även under ögat så när jag fick ett normalt ögonlock drog det upp hela intrycket, säger hon.

Lättare att sminka sig

Efter att i flera år ha gått och dragit upp pannan och spärrat upp ögonen trodde hon att hon skulle få öva på att slappna av i ansiktet, men det löste sig av sig själv.

Eftersom läkaren skar bort överflödig hud så kan hon inte dra upp ögonbrynen så högt som innan, det tar helt naturligt emot. Och nu kan Pipsa sminka sig så som hon vill.

– När jag lägger på maskara öppnar jag bara ögat och målar. Förut fick jag trixa och greja för att ens hitta fransarna, säger hon och skrattar.

Lyftet: tar 2 timmar och läker snabbt

Så gick operationen till: Läkaren ritade på Pipsas ögonlock vilken del av ögonlocket som skulle tas bort. Hon fick öppna och stänga ögonen flera gånger så att läkaren kunde se hur ögonlocket föll. Efter lokalbedövning togs hudöverskottet bort genom ett ovalt snitt på de övre ögonlocken. Hon syddes igen med en tunn, tunn tråd. Ingreppet tar ungefär 45 minuter per öga att genomföra.

Efter operationen: När bedövningen släpper kan man känna viss smärta, men denna släpper redan efter någon timme. Pipsa fick inga blåmärken över huvud taget utan var bara lite svullen, vilket snabbt avtog. Redan efter en vecka kan stygnen tas bort och ärret kommer knappt att bli märkbart eftersom det ligger i den naturliga globlinjen. Man kan också ta bort hud från det undre ögonlocket och det kan göras samtidigt som de övre.

Priset: En ögonlocksoperation av den här sorten kan kosta mellan 9 000 och 18 000 kronor. Vill man göra både övre och undre ögonlocken kan det kosta upp till 25 000 kronor. Operationen kan också göras med laserteknik vilket kan ge mindre blåmärken, svullnad och smärta. Väljer man laseroperation kan priset gå upp till 30 000 kronor för både över- och underlock.

Namn: Pipsa Piipari.

Ålder: 40.

Bor: Majorna i Göteborg.

Gör: Administratör/kanslist.

Familj: Sambon Mikael Stanne och deras dotter Marillion, 6.

Publicerad: