Kalktabletter ökar risk för hjärtinfarkt

avCaroline Hougner

Publicerad:
Uppdaterad:

Ny studie ifrågasätter nyttan av kalciumtillskott

Kalktabletter ökar risken för hjärtinfarkt. Det visar en stor internationell studie på totalt 20 000 personer. De som regelbundet får ett tillskott kalcium bryter visserligen inte armar och ben lika ofta, men de drabbas oftare av infarkt och stroke.

Foto: thinkstock

Nyttan av de allt mer populära kalktabletterna som tas för att motverka benskörhet ifrågasätts nu av forskarna bakom studien.

Det var när de granskade resultaten av 25 olika studier de upptäckte att de försökspersoner som behandlades med kalciumtillskott råkade ut för 30 procent fler hjärtinfarkter jämfört med de som fått overksamma tabletter, så kallad placebo. De såg även viss ökad risk för stroke och död, men det gick inte att säkerställa rent statistiskt.

Liten risk

Även om det är allvarligt behöver man som enskild person inte bli alltför orolig, menar forskarna som kommer från Storbritannien, USA och Nya Zeeland. Risken att drabbas är trots allt väldigt liten och kanske inte ens märkbar i ett land som Sverige eftersom vi kombinerar kalcium med D-vitamin och det har inte undersökts. I de studier man granskat gavs enbart kalcium.

13 till dör

Att de tar upp problemet beror på att väldigt många tar kalktabletter och användningen ökar världen över. Det gör att hälsorisken på befolkningsnivå är stor och kanske onödig om vinsten inte är så stor.

För att illustrera sitt fynd redovisar de följande räkneexempel:

Om tusen personer som äter kalktabletter i fem år förhindrar man 26 frakturer men får även

• 14 extra hjärtinfarkter

• 10 extra hjärnblödningar

•13 extra dödsfall.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Värk