”Jag känner mig mer avslappnad”

avCecilia von Mentzer

HÄLSA

Härligt hemmas reporter Cecilia testade akupunktur mot sina sömnproblem

1 av 4
Nålar i hela ansiktet och i hårbotten. Det gör inte det minsta ont att bli stucken, tvärtom infinner sig ett lugn.

Hur kommer man till rätta med sina sömnproblem?

Jag valde att prova akupunktur. Här är min rapport från britsen.

Efter ett tips från en vän bestämde jag mig för att testa akupunktur. Jag tog kontakt med doktor Ma Xuehong i Stockholm. Hon använder akupunktur, koppning och örtmedicin i sina behandlingar.

– Räck ut tungan, säger doktor Ma, utbildad läkare inom kinesisk och västerländsk medicin och specialist på akupunktur, när jag besöker hennes klinik.

Jag gör som jag blir tillsagd. Och får veta att inom den kinesiska medicinen sitter mycket av svaren när man ska spåra sjukdomar just i tungan. Min tunga är vit, med tydliga tandavtryck. Ett tecken på trötthet och stress.

Hjärtat är kejsaren

Doktor Ma kan mäta tolv pulser.

– En snabb puls beror ofta på feber eller dålig sömn. Känns pulsen spänd som en gitarrsträng kan man misstänka stress och högt blodtryck. Trötthet, låg ämnesomsättning och lågt blodtryck ger ofta långsam puls, säger hon.

Med svala fingrar känner doktor Ma på min puls. Den är lite spänd. Snabbt ringar hon in mitt problem. Jag har en obalans mellan hjärta (eld) och njurar (vatten). Min rubbade sömn beror på att mitt hjärta helt enkelt är för aktivt och att njurarna är svaga och inte hinner med.

Hjärtat är kejsaren i den kinesiska medicinen, i det finns anden Shen, som står för alla våra känslor.

Sovrummet blir negativt

Den som någon gång lidit av sömnstörningar vet att det är inget mindre än ren tortyr. Hur trött du än är när du lägger dig, vaknar du ändå efter några timmar och kan inte somna om. För andra kan det yttra sig i att det är fullständigt omöjligt att somna alls.

Sömnproblem har drabbat mig i perioder allt sedan jag fick barn. De kan utlösas av att det är extra stressigt på jobbet eller mycket runt barnen, men ibland är orsaken svår att spåra. Det är slitsamt, tröttande och extremt irriterande. En säng och ett sovrum som enbart ska vara något positivt blir till något negativt. Och tankarna snurrar och den onda cirkeln är strax ett faktum.

Jag använder andningsövningar och avslappning som ger viss lindring, men ville också ge akupunktur en chans.

Jag har nu gått åtta gånger och tycker att jag märker en tydlig förbättring. Jag känner mig mer avslappnad, inte lika spänd, och jag somnar lättare om när jag vaknar på natten.

Ginseng är lugnande

Som en del i behandlingen har jag också druckit en örtshot två gånger om dagen, den innehåller bland annat ginseng, och ska ha en lugnande effekt. Dessutom tuggar jag gojibär som också de är lugnande.

Vid sjätte behandlingen frågar doktor Ma om jag lider av pollenallergi utan att jag själv nämnt det. Och visst gör jag det. Då får jag en extra uppsättning nålar runt

näsan. Och vips blir mina symtom lindrade.

För mig har akupunktur funkat som ett sätt att lindra mitt sömntrassel. Jag är inte den enda av doktor Mas patienter som upplever lindring. På väggarna på mottagningen hänger flera bevis på det.

Det är inte helt billigt. 500 kronor kostar en behandling.

Tungan avslöjar om du är sjuk

Röd tunga – irriterade slemhinnor, dålig sömn, njurar och lever i obalans.

Mörkröd tunga – dålig cirkulation.

Blek tunga – blodbrist.

Gul beläggning – magkatarr, förkylning.

Prickig tunga – mensvärk, låg temperatur.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sömn