Motionerar jag för hårt?

HÄLSA

Fråga: Efter att ha varit inbiten rökare i stort sett hela mitt vuxna liv är jag rökfri sedan fyra månader. Jag har också börjat motionera! Jag promenerar raskt och cyklar till och från mitt jobb, fyra gånger i veckan, 12 kilometer. Min tanke med motionen är att förbättra mina misshandlade lungor men jag är lite orolig för att jag kanske tar i för mycket. Jag undrar också om motionen hjälper mitt skelett?

Svar: Underbart att du verkar ta dig ur ditt beroende och att du har börjat motionera. Fortsätt som du startat, det är skonsam träning och så länge du mår bra är det ingen fara för något. Snart orkar du cykla i uppförsbackarna också.

Kondition är färskvara så du kommer att märka en förbättring, både i hjärta och lungor, jämfört med tidigare. Genom att belasta skelettet (vilket du gör under promenaden) stärker du det – skelettet går alltid att förstärka.

När du känner dig lite starkare i muskler och leder, ta gärna några skutt då och då under promenaden – för att belasta skelettet ännu mer.